Egyre nehezebb benzin nélkül

A nyugdíjreform miatt csaptak össze a tüntetők a rendőrökkel

Hat héten belül hatodik alkalommal tartanak kedden a nyugdíjreform elleni országos tiltakozónapot Franciaországban.

2010.10.19 12:05MTI/fotó: MTI

A növekvő benzinhiány, a közlekedési sztrájk, valamint a tüntető diákok közé keveredő rendbontók és a rendőrök közti egyre gyakoribb összecsapások miatti radikalizálódó hangulat ellenére a kormányzat meg kívánja tartani a szenátusi végszavazást a tervezetről.

A szakszervezetek a nap folyamán 266 városban hirdettek tiltakozó felvonulásokat, ahova ismét százezreket várnak, hogy így kényszerítsék a kormányt tárgyalóasztalhoz a nyugdíjreform újratárgyalására. A csomag egyik legfontosabb intézkedése a nyugdíjkorhatár fokozatos felemelése 60-ról 62 évre, valamint a közszférában dolgozók járulékának és a magas jövedelmek adójának egyszázalékos növelése. Ezenkívül a teljes összegű nyugdíj a jelenlegi 65 helyett ezentúl 67 évtől jár majd, vagy 41 és fél év munkaviszony után.

A kormány nyugdíjreformja ellen tiltakozó középiskolás diákok állnak egy megrongált, oldalára fordított személygépkocsi mellett Lyonban 2010. október 18-án (fotó: MTI)


Múlt szombaton valamivel kevesebben vettek részt a felvonulásokon, mint korábban, amit a CGT szakszervezeti tömörülés is elismert, mintegy három millióra téve az országosan megjelentek számát. A belügyminisztérium akkor 825 ezer tüntetőről adott számot.

A vitatott törvénytervezetet a nemzetgyűlés már elfogadta, a szenátusban az eredetileg szerdára tervezett szavazást csütörtök estére halasztották, de a kormányzat jelezte: akkor mindenképpen megtartják. A végszavazás közeledtével az elmúlt napokban a sztrájkok és a tiltakozások egyre inkább radikalizálódnak országszerte: elsősorban az energiaszektorban alakult ki erőjáték a szakszervezetek és a kormány között.

A sztrájkoló munkások miatt az ország mind a 12 olajfinomítójában áll a termelés a hétvége óta, s keddre a 12.500 benzinkút közül már 2.500-ban egyáltalán nem lehetett üzemanyagot kapni.

A belügyminisztérium hétfő délután létrehozta az úgynevezett tárcaközi válságközpontot a benzinellátás biztosítására, illetve megszervezésére. A Nemzetközi Energia Ügynökség álláspontja szerint ugyanakkor Franciaország "megfelelő tartalékokkal" rendelkezik a helyzet átvészelésére.

Az országnak három hónapra elegendő készlete van a stratégiai tárolókban, de a kormány ezeket egyelőre nem kívánta megnyitni, így a még működő kutak előtt kígyózó sorokban várakoznak az emberek. Elsősorban a nyugati országrészben tapasztalható jelentős hiány.

A vasúti közlekedésben is folytatódik a múlt kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk: a vonatoknak mintegy fele közlekedik, a Párizst Londonnal összekötő Eurostart nem érinti a munkabeszüntetés, Németország és Svájc felé sincs jelentős fennakadás, de a többi nemzetközi útvonalon egyáltalán nem járnak a vonatok.

A párizsi tömegközlekedésben viszont nem érezhető a sztrájk hatása: a metrók buszok, villamosok a normál menetrendben közlekednek. A repülőtéri dolgozók sztrájkja miatt azonban az Orly termináljain a járatoknak a felét, a Roissy-Charles de Gaulle repülőtéren pedig harminc százalékát törölték.

A polgári légi közlekedési hatóság szerint a 24 órás munkabeszüntetés miatt jelentős fennakadásokra kell számítani, ezért arra kérik az utasokat, hogy a légitársaságoknál érdeklődjenek járataikról. A közalkalmazottak jelentős része is részt vesz a tiltakozónapon: sztrájkol a tanárok, a postások, a távközlési dolgozók egy jelentős része, s a közszolgálati televízió és rádió is szünetelteti adásait.

Múlt héten a gimnazisták is csatlakoztak a megmozduláshoz.

A rendfenntartók számára az ő részvételük jelenti a legnagyobb kockázatot a tüntetéseken, ugyanis gyakran keverednek közéjük szándékos rendbontók, akik kizárólag az összecsapásokat keresik a rendőrökkel, valamint autókat gyújtogatnak, kirakatokat törnek be. Közülük több mint 300-at vettek őrizetbe hétfő estig.

Michele Alliot-Marie igazságügyi miniszter egy kedd reggeli rádióinterjúban azt ígérte, hogy a rendőrség a nap folyamán "keményen" fel fog lépni azon rendbontók ellen, akik szándékosan a diákok közé keverednek.

Az oktatási minisztérium szerint eddig a francia középiskolák kevesebb mint tíz százaléka csatlakozott a tiltakozó megmozduláshoz, a szakszervezetek szerint viszont a 4.200 intézményből kedden már 1.200-ban szerveztek tüntetéseket.

A 83 egyetem közül 12 csatlakozott a sztrájkolókhoz. Egy hétfőn közzétett felmérés szerint a franciáknak 71 százaléka támogatja a tiltakozási megmozdulást. Egy hónappal ezelőtt még csak 62 százalékos volt ez az arány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.