MOSZ: a foglalkoztatás bővítését szolgálja a terv

Iparszövetség: a vállalkozások várták a határozott lépéseket

A vállalkozók a kormánytól azt várták, hogy határozott lépéseket tegyen az adórendszerben, a működtetésben, az adminisztrációs terhek csökkentésében, a második gazdasági akciótervben bejelentett intézkedések ezt tükrözik, és összhangban vannak a választási programban megfogalmazottakkal.

2010.10.18 17:29MTI

Ezt mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető társelnöke az MTI-nek.

Az OKISZ ügyvezető társelnök kulcskérdésnek neveztek a foglalkoztatás erősítését, és támogatják a nők munkaidős részfoglalkoztatásának támogatását. Vadász György példaként említette, hogy Hollandiában a részmunkaidőben foglalkoztatott nők száma a teljes munkaidőben foglalkoztatott nők számának 72 százaléka, míg Magyarországon ez nem éri el a 8 százalékot. Vadász György kijelentette: egyetértenek az oktatás, az egészségügy, a közszolgáltatás megreformálására irányuló szándékával.

Az egészségügyre sokat költ az ország, ami nem látszik meg az eredményben.

Szerinte az oktatás nem tartott lépést a globalizáció fejlődésével, a foglalkoztatási gondokat egyes esetekben a túlképzés idézte elő. A felsőfokú oktatási intézmények a tanulók felvételében voltak érdekeltek, és nem volt biztosított az elhelyezkedésük a munkaerőpiacon.

Az iparszövetség egyetért a bürokrácia csökkentésével, amiről a rendszerváltás óta minden kormány beszélt - hangsúlyozta Vadász György.

Utalt arra, az EU is rögzítette, hogy csökkenteni kell az adminisztrációt, a bejelentett 5 százalékos mérséklés csak az első lépés lehet az uniós elvárás eléréséhez - vélekedett Vadász György.

MOSZ: a foglalkoztatás bővítését szolgálja a terv

A kormány intézkedései egyértelműen a foglalkoztatás bővítése, a magyar családok megerősítése és a gazdaság talpra állításának irányába mutatnak - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek a kormány második akciótervéről, amelynek lépéseit Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben ismertette.

Palkovics Imre szerint a bejelentett intézkedéscsomag az optimumot hozza ki a mai lehetőségekből, az adótörvény élénkíti a belső piacot, és a megtakarítások valamint a fogyasztás növekedése elősegíti a munkahelyek megőrzését és újak teremtését. Az is racionális intézkedés, hogy nem a társadalmat, a munkavállalókat "nyúzzák tovább", hanem a közös teherviselésbe bekapcsolják a nemzetközi befektetőket is - vélekedett.

A MOSZ elnöke szerint a magyar munkaerőpiacon nagymértékű rugalmasság tapasztalható, azonban az előző kormányok gazdaságpolitikája miatt ennek nem volt hozadéka a foglalkoztatás bővítésére.

A most bejelentett adó- és gazdasági csomag eredményeképpen vélhetően több ember és női munkavállaló tud bekapcsolódni a munkaerőpiacra és válik adófizető polgárrá - hangsúlyozta Palkovics Imre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.