Tanulnak belőle

Nyertesei is lesznek a vörösiszap-katasztrófának

Az ajkai ipari katasztrófa mérföldkő lehet a most éledező európai környezetszennyezési biztosítások területén- írja a portfolio.hu.

2010.10.18 09:18ma.hu

A vállalatoknak egy hatalmas katasztrófa kellett ahhoz, hogy ráébredjenek: az ilyen és hasonló jellegű események utáni kárrendezés hatalmas költségvonzatával szemben nem árt bebiztosítani magukat.

Bár maga a piac igen szerény méretű, ez az ipari szerencsétlenség fordulópont lehet az európai környezetszennyezési felelősségbiztosítások értékesítésében- mondja Nick Bacon, a Bowring Marsh biztosítási alkusz cég igazgatója. A jelenlegi, 60 millió euróra taksált piacot uraló amerikai ACE, Chubb, AIG és XL, valamint az európai Axa és Allianz lehetnek a folyamat fő nyertesei.

Az ajkai vörösiszap-tározó

A biztosítási szakemberek szerint Európa környezetszennyezési felelősségbiztosítása kezdetleges szakaszban van. Mint minden másban, ezen a téren is az Egyesült Államok vannak „előnyben”, ott ugyanis évente 2,5 milliárd dollárnyi bevételt biztosít ez a részszegmens.

Az óriási különbség annak tudható be hogy míg Európában a környezetvédelmi károk esetében a helyreállítás költségei a hagyományos felelősség-biztosítási konstrukciók keretén belül megoldható, addig az Egyesült Államokban a katasztrófákkal kapcsolatos költségek csak a kifejezetten ezekre a károkra kötött biztosításokkal fedezhetők- adja hírül a portfolio.hu.

A másik tényező, ami miatt nehezen terjednek Európában a környezetszennyezési felelősségbiztosítások, az a 2009-ben hatályba lépett EU direktíva (Environmental Liability Directive) nem egységes betartatása az Európai Unió egyes tagországaiban. Komolyabb kényszer nélkül ugyanis a vállalatok nem érzik szükségét ezeknek ilyen jellegű biztosítások megkötésének.

A biztosítási szakemberek szerint a környezetszennyezési felelősségbiztosítások iránt a következő időszakban növekszik majd a kereslet, hiszen az új EU direktíva komolyabb betartatása várható- írja a portfolio.hu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.