Értünk harcolnak a szocik?

Bevezetné a magáncsőd intézményét az MSZP

A magáncsőd intézményének bevezetéséről nyújtott be törvényjavaslatot Szekeres Imre szocialista képviselő.

2010.10.05 13:53MTI

Az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: nem kielégítő a kormánypárti politikusok által benyújtott, a lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvénycsomag, amely ráadásul szerinte csak a probléma rövid távú kezelésével foglalkozik.

Szekeres Imre tájékoztatása szerint az MSZP ezért nyújtott be hétfőn egy olyan törvényjavaslatot, amely segít a rászorulókon, nem rombolja le az általános fizetési morált és gátolja a hitelezők túlkapásait.


Emlékeztetett arra: ha ma Magyarországon egy magánadós fizetésképtelenné válik, akkor a hitelező azonnal a legdrasztikusabb eszközzel léphet fel ellene. Hiányolta, hogy nincs rendszerszerű megoldási lehetőség a magánemberek fizetésképtelensége esetére.

A szocialista politikus hangsúlyozta: a magáncsőd bevezetése lehetőséget adna arra, hogy az adósok egzisztenciálisan újra tudják kezdeni az életüket, a hitelezők pedig jogi garanciát kapnának és - a kötelezően vállalt együttműködés révén - gyorsabb, sikeresebb lehetne a követelésérvényesítés. A törvényjavaslat három lépcsős adósságrendezés bevezetését kezdeményezi, amelynek az első lépése az egyezségkötési folyamat. Ezt az adós kezdeményezi a bíróságnál, aki ettől kezdve csődvédelemben részesül.

A folyamat célja az egyezség, a vagyonfelügyelő 45 nap alatt erre vonatkozó javaslatot készít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.