A szervezet szerint a jobbik csak hasznot akar húz

A magánnyugdíj-pénztárak tiltakoznak a Jobbik által javasolt államosítás ellen

A Stabilitás Pénztárszövetség határozottan elutasítja a magánnyugdíj-pénztárak Jobbik által felvetetett államosítását, a valamennyi magánnyugdíj-pénztárt tömörítő szervezet szerint ugyanis a párt a rövid távú haszonért áldozná fel a jövőt.

2010.09.22 20:20MTI

Hegedűs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerdán sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy változatlanul a devizahitelek államilag támogatott forintra váltását sürgetik, aminek mintegy 800 milliárd forintos költségét a magánnyugdíj-pénztárak államosításából és a bankadóból fedeznék. 

A Stabilitás Pénztárszövetség az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében minden szakmai alapot nélkülözőnek minősíti a Jobbik elképzeléseit, amely szerintük hárommillió magánnyugdíj-pénztári tag, több mint 2.800 milliárd forintos egyéni megtakarításának elvonását eredményezné. 

A szervezet tájékoztatásában úgy fogalmaz, hogy a politikai erőknek nem a magánnyugdíj-pénztári tagok megtakarításainak rovására kellene rendezniük a költségvetési hiány okozta problémákat. 

A tőkefedezeti rendszer kialakítására a nyugdíjrendszer biztonságos működése miatt volt szükség, azonban egyre több jel mutat arra, hogy egyes politikai szereplők az államháztartási hiány csökkentésére, illetve a devizahitelesek megsegítésére már most "elköltenék" az itt felhalmozott 2.800 milliárd forintos vagyont - fejti a szövetség. 

Kiemelik: egy esetleges államosítás esetén az egyéni számlán gyarapodó vagyonnal szemben csak egy ígérvény maradna a jelenlegi tagok számára, hogy a társadalom aktuális keresőképes rétege biztosítja számukra a megfelelő színvonalú nyugdíjukat. 

A szövetség megjegyzi továbbá, hogy az állami nyugdíjrendszer sem képes biztos hozamokat garantálni, a múltban ugyanis "az állami felosztó-kirovó pillér sem tudta elkerülni a válságok hatásait" 

A Jobbik szerint a magánnyugdíj-pénztárak államosítása mintegy 1.200-1.300 milliárd forint azonnali megtakarítást eredményezne, majd rövid időn belül még egyszer ennyit, ezután pedig évi 300-400 milliárd forinttal csökkentené a költségvetés kiadásait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.