60 százaléknak nem lesz másképp tető a feje felett

Lakásvásárlás - továbbra is nagyobb részt hitelből

A lakásvásárlást tervezők több mint 60 százaléka az ingatlan értékének nagyobb hányadát továbbra is hitelből kívánja finanszírozni, a hiteltípus kiválasztásban a legjelentősebb szerepet a havi törlesz törlesztő részlet nagysága játssza - derül ki a Hoffmann Research és az OTP Bank közös kutatásából.

2010.09.13 18:34MTI

A gazdasági válság, majd az ingatlanfedezetű deviza alapú hitelezés megszüntetése jelentősen átalakította a lakáshitelezési piacot, és megváltoztak az ügyféligények is.

A lakást vásárolni szándékozók több mint 60 százaléka továbbra is hitelből finanszírozná a lakás vételárának nagyobbik részét - olvasható az OTP MTI-hez eljuttatott közleményében. A hitel kiválasztásában a legnagyobb szerepet a havi törlesztő részlet nagysága játssza, amit a megkérdezettek 29 százaléka jelölt meg legfontosabb szempontként, míg a válaszadók további 15 százaléka a kezdő - esetleg kedvezményes - törlesztő részletet tartotta meghatározónak. A törlesztő részlet fontossága mögött a válaszok alapján a pontosan tervezhető kiadások állnak, amelyek kiszámítható költséget jelentenek a háztartások számára. A megkérdezettek mindössze 14 százaléka jelölte meg jelentős tényezőnek a kamat típusát - legyen az fix, vagy változó -, és főleg a magasabb jövedelműek figyelik a teljes hiteldíj mutatót (THM).

A kutatásból az is kiderült, hogy miközben a megkérdezettek 60 százaléka 15 millió forintnál kisebb értékű lakást venne, a budapestiek számára kevésbé lényeges a döntés során a ténylegesen megítélhető hitel nagysága.

A vidéki nagyvárosokban élők jobban figyelnek a kamat mértékére, ugyanakkor a falvakban az induló törlesztő részlet nagyságára fektetik inkább a hangsúlyt - olvasható az OTP kutatása alapján készítette anyagból.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.