"Újabb megállapodást kellene kötni"

Urbán szerint korlátoznunk kell az IMF befolyását

Újabb megállapodást kellene kötni a Valutaalappal - véli az EBRD magyarországi kiküldöttje, aki ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az IMF-nek nem kell beleszólást engedni valamennyi gazdasági részletkérdésbe.

2010.09.06 08:08Magyar Nemzet
Urbán László

Urbán Lászó a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszél arról is, hogy a gazdasági függetlenségüng akkor lesz a csúcson, ha a kabinet érdemben változtat az ország eladósodottságán.

Nem kell megengedni a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) azt, hogy a gazdasági részletkérdésekbe beavatkozzon - jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjújában Urbán László, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) magyarországi kiküldöttje.

Úgy véli: a valutaalappal kötnünk kellene egy újabb megállapodást, mert annak segítségével a kormány hamarabb visszanyerheti a nemzetközi pénzpiacok előtt a hitelességét, s ezzel a kamatfelárak is csökkennének, aminek következtében visszaesnének a kormány kiadásai, illetve ez a hatás az eladósodott polgárok törlesztőrészleteiben is érződne. Vissza lehet szerezni a megállapodás nélkül is a hitelességet, csak hosszabb ideig tart, és drágábban tud hitelt szerezni közben az ország - tette hozzá Urbán.

A szakember hangsúlyozta: kulcskérdés az államháztartásra és a külső fizetési mérlegre vonatkozó megállapodás. A szociális és egyéb gazdaságpolitikai részletkérdésekben nem feltétlenül indokolt az, hogy megegyezzünk az IMF-fel.

Leszögezte: gazdasági függetlenségünk és gazdaságpolitikai szabadságunk azzal növelhető, ha minél hamarabb jelentősen csökkentjük eladósodottságunk arányát a GDP-hez képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.