"Van egy sajátos dimenziónk"

Értünk hozzá: nemzetközi korrupcióellenes akadémia létesült

Nemzetközi korrupcióellenes szervezet alakult ausztriai székhellyel az ENSZ égisze alatt több mint huszonöt ország, köztük Magyarország részvételével.

2010.09.03 08:07MTI

A Nemzetközi Korrupcióellenes Akadémia (IACA) rendőri szerveknek, bírói testületeknek, nem kormányzati szervezeteknek, kutatóknak és magánvállalatoknak nyújt továbbképzési, kutatási és együttműködési lehetőséget és átfogó megközelítést képvisel a korrupció elleni küzdelemben.

Az IACA nemzetközi szervezeti jogállást kap. Az alapító országok, köztük Magyarország, csütörtökön írták alá az alapító szerződést.

A konferencián felszólalt és teljes támogatásáról biztosította az IACA-t Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. Mérföldkőnek nevezte a nemzetközi közösség korrupció elleni küzdelmében és hangsúlyozta a szakterületeket átfogó megközelítés és a nemzetközi szakmai képzés szükségességét.

"A korrupció nem küzdhető le egyetlen ország határain belül, meg kell ragadni minden rendelkezésre álló nemzetközi eszközt az ellene való küzdelemben" - hangsúlyozta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a konferencián felszólalva.

Az alapítók között egyaránt vannak európai uniós tagállamok, valamint balkáni, latin-amerikai, arab világbeli és ázsiai országok is. Az év vége előtt még további kormányok csatlakozása várható. Az akadémia létrejöttének egyik fő kezdeményezője Ausztria volt. Magyarország nyugati szomszédja a megvalósulásban is jelentős szerepet vállalt, az intézet ugyanis az alsó-ausztriai Laxenburgban működik majd, a szükséges létesítményeket és a felújításukhoz szükséges forrásokat az osztrák állam és Alsó-Ausztria tartomány bocsátotta rendelkezésre. A korrupció a demokráciák számára az egyik legfontosabb kérdésnek tűnik napjainkban - nyilatkozta Navracsics Tibor az MTI-nek. "Nekünk magyaroknak van egy sajátos dimenziónk is, a politikai korrupció, az elmúlt évek korrupciós visszaéléseinek leleplezése. De ettől függetlenül a korrupció elleni harcot én személy szerint azért is tartom fontosnak, mert megítélésem szerint a korrupció a társadalomban a bizalmat öli meg, és ha a bizalom megsemmisül egy társadalomban, akkor az a demokráciának a magvát, a szívét is megöli" - fogalmazott a miniszter.

"A korrupció esetében nem csak egy büntetőjogi tényről van szó, hanem az egész társadalom jólétéről" - tette hozzá. Az akadémia működését alapvetően az ENSZ fedezi, de a költségvetés egy jelentős része a tagállamok felajánlásaiból valósul meg.

Magyarországnak még el kell döntenie, hogy anyagi vagy szakmai hozzájárulást ajánl-e fel - mondta a miniszter. A konferencián magyar rendőrségi szakértők is részt vettek.

Navracsics Tibor a konferencia előtt kétoldalú találkozót folytatott Claudia Bandion-Ortner osztrák igazságügy-miniszterrel. A megbeszélésen a magyar tárcavezető tájékoztatta osztrák kollégáját a 2011 első félévi magyar európai uniós elnökség fő törekvéseiről az igazságügyi területen. Az osztrák miniszter kormányának az elmúlt időszakban hozott korrupcióellenes intézkedéseit mutatta be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.