Történelmi mélyponton a forint

Imádkozhatnak a frankhitelesek

Szerdán kora délután történelmi mélypontra került a forint a svájci frankkal szemben, a bankközi kereskedelemben a frank árfolyama átlépte a 219 forintos küszöböt és 219,07 forinton is jegyezték, mielőtt ismét visszatért volna a határ alá.

2010.08.25 16:17MTI

A svájci frank eddigi csúcsárfolyamát 218,98 forinton érte el az idén július elsején.

Átmenetinek bizonyult a forint erősödése

A forint átmeneti erősödést követően visszatért kedd délutáni árfolyamára: az eurót szerdán délután negyed ötkor 284,20 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szinte megegyező árfolyamon a kedd délután fél ötkor tartott 284,30 forinttal.

A forint kedden estére korrigálta a hétfő este óta elszenvedett veszteségét, összhangban a dollárral szemben erősödő euró árfolyammal, és szerdára virradóra már 282 forint környékén jegyezték az eurót, a hétfő estivel közel megegyező szinten.

Szerdán délelőtt az eurót 281,50 forint környékén is jegyezték, de a déli órákra a forint ismét gyengülni kezdett.

A forint szerdára virradó erősödését részben az IMF és a magyar kormány részéről a kapcsolatok fenntartására kedd este tett kölcsönös ígéretnek tulajdonítják a piacon, csakúgy, mint a szerda délelőtti negatív korrekciót is, amire a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye után került sor. Az NGM szerint eddig sem volt, és a jövőben sincs szükség új hitelmegállapodásra, tehát az IMF-fel az őszre tervezett tárgyalásoknak nem célja egy újabb kölcsönmegállapodás megkötése.

A nemzetközi piacokon ugyanakkor szerdán gyengült az euró: a kora délelőtt elért 1,27 feletti dollár jegyzésekről 1,26 közelébe esett vissza, amit a zloty és a cseh korona hasonló léptékű gyengüléssel követett. A forint árfolyamának mozgása jórészt igazodott a térségbeli devizákéhoz. A befektetők "kockázatétvágyát" szerdán a S&P ír szuverén kockázati besorolásra adott visszaminősítése rontotta. Az euró svájci frankkal, mint befektetési menedékkel szembeni gyengülését jórészt ennek tulajdonították a piacon. Az euró eddigi leggyengébb árfolyamát a frankkal szemben az idén július elsején állította be 1,3073 frankon. Ezt már kedden délután megdöntötte 1,3049-es frank jegyzéssel, majd szerdán a kora reggeli órákban új csúcsot állított be 1,2987 frankon, kora délután pedig 1,2979 frankon.

A dollárt szerdán délután 224,37 forinton jegyezték 1,2671 dolláros euró jegyzés mellett.

Kedden délután a dollár jegyzése 223,89 forinton, az euró jegyzése 1,2693 dolláron állt. A svájci frankot szerdán délután 218,35 forinton jegyezték a kedd délutáni 217,23 forint után.

Szerdán délután a svájci frank új euróárfolyam-rekordjával egy időben 219,07 forintos svájci frank jegyzésre is volt példa, ami szintén történelmi rekord.

Száz japán jen 265,77 forintot ért a kedd délutáni 267,58 forint után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.