Gyengült a forint

A magyar állampapírokból is menekülnek a külföldi befektetők

Tovább gyengült a forint a bankközi devizapiacon; reggel nem volt forgalom az állampapírok másodpiacán.

2008.03.07 10:36MTI

A budapesti bankközi devizapiacon péntek reggel 265,50/60 forint volt az euró árfolyama; korábban 266 forintos és 265 forintos üzlet is született. Csütörtök délután 264,05/25 forint volt a kurzus. 

A dollár árfolyama 172,55/65 volt reggel a csütörtök délutáni 172,05/20 után. A kereskedők szerint az irányzat nem magyar specialitás, a kockázatkerülő magatartás "szokásos", a jen felértékelődésével jelzett felerősödéséről van szó, ami a jelek szerint ugyanakkor nem a devizapiacot, hanem az állampapírpiacot rázta meg. 

A bankközi forintpiacon is problémák érzékelhetőek: a likviditáshiány következtében immár 8 százalék felett alakul az O/N kamatszint is, a hosszabb lejáratok hozamaiba pedig már régóta jelentős kamatemelést áraztak be. 

Az állampapírok másodpiacán a kereskedők elmondása szerint befagyott az adásvétel, ami mögött az áll, hogy a globális likviditáshiány miatt a magyar állampapírokból is menekülnek a külföldi befektetők. A példa nélküli állapot feloldására forgatókönyv nincs, a kereskedők szerint a piacot csak valamilyen központi beavatkozás lendítheti ki a holtpontról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.