Nesztek kultúra!

"Törvényesen tartják vissza egyes színházi társulatok támogatását"

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium határozottan visszautasítja a Magyar Szocialista Párt vádját, miszerint törvénytelenül tartaná vissza egyes színházi társulatok támogatását.

2010.08.05 16:41MTI

Ezt közölte a tárca kultúráért felelős államtitkársága csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az egyes művészeti intézményeknek és szervezeteknek az Előadó-művészeti Tanács által javasolt támogatások 34 százalékát a költségvetési egyensúly helyreállítása érdekében, az erre vonatkozó, 2010. június 18-án elfogadott kormányhatározat értelmében zárolta, tehát semmilyen törvénytelenséggel nem vádolható. "Különösen sérelmes egy ilyen a hamis vád attól a párttól, amelynek kulturális minisztere, Hiller István már idén januárban meghirdethette volna a pályázatokat, és hivatali ideje alatt ki is fizethette volna a szóban forgó támogatásokat" - írták. Szerintük a jogelőd miniszter késlekedése olyan helyzetet teremtett, amelyben a pályázatok elbírálása és a támogatások kifizetése a kormányára hárult akkor, amikor a költségvetési források már elégtelenek voltak az év hátralévő részére. Emlékeztettek: a kormányváltáskor a kormánynak azzal kellett szembesülnie, hogy 2010 júniusára a költségvetési hiány elérte az egész évre tervezett összeg 112 százalékát.

Emiatt 40 milliárd forintot kellett zárolni a minisztériumok idei kiadásaiból, amelyeket a kormány egy határozatában részletezett. Az MSZP szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium törvénytelenül tartja vissza egyes színházak támogatásának 34 százalékát. A párt csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt követeli, hogy a Fidesz "tartsa be a hatályos jogszabályokat, és viselkedjen felelős kormányként".

Hozzátették: felháborodva értesültek arról, hogy a kormány az előadó-művészeti törvény által a VI-os és a II-es kategóriába sorolt művészeti szervezetek számára az Előadó-művészeti Tanács által javasolt 2010. évi működési támogatások 34 százalékát zárolják.

A kultúrát felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztérium július 26-án jelentette be, hogy egyes művészeti szervezetek működési támogatásának 34 százalékát zárolják.

A tárca hétfőn tette közzé a független társulatok és zenekarok számára kiírt idei pályázatok eredményét, az utalások azonban még nem történtek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.