A felelős viselkedést oktatnák a szocik

MSZP: vonja vissza a kormány a pénzügyi törvényeket!

Az MSZP szerint az Orbán-Semjén-kormány akkor viselkedik felelősen, ha visszavonja a pénzügyi-gazdasági törvénycsomagot, és még a nyáron - a realitásokat figyelembe véve - új javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

2010.07.20 12:10MTI

Szekeres Imre szocialista országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az MSZP kész az egész nyarat végigdolgozni és ha kell, támogatják, hogy végig ülésezzen a parlament. (Az Országgyűlés várhatóan csütörtökön szavaz a kormány 29 pontos gazdasági akciótervének több javaslatát, így a bankadót is tartalmazó, az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvényjavaslatról.)

Az MSZP-s képviselő úgy fogalmazott: a kétharmad nem minden, nem lehet bármit megtenni, mert a józan ész iránti tisztelet és a felelősség fontosabb.

Úgy látja: a kormánynak pofonokat kellett elszenvednie ahhoz, hogy ezt megértse. Példaként egyebek mellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság magyar kormánnyal folytatott tárgyalásai után kiadott nyilatkozatokat említette. Szekeres Imre szerint lehet nemet mondani az IMF-nek, "lehet a vonat elé is lépni és vállalni a következményeket". Az ellenzéki képviselő hosszan idézett az Európai Bizottság közleményéből, ami - mint mondta - udvariasan fogalmazza meg, hogy amit a magyar kormány tesz az átgondolatlan és nem támogatható. Kitért arra: a tárgyalások megszakítása következményekkel jár, de nem az a gond, hogy a következő hitelrészletet nem hívhatja le a kormány, hanem az, hogy a Magyarország iránti bizalom veszélybe került. Jelezte, ennek a következménye a forintgyengülés, és ez hat ki minden hitellel rendelkező családra, az államadósság növekedésére, ami pedig az állami, illetve az önkormányzati szolgáltatásoktól veszi el a pénzt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy devizában felvett hitel húszezer forintos törlesztőrészlete most akár négyezer forinttal is magasabb lehet, mint korábban.

Szekeres Imre leszögezte: az MSZP nem a bankokat támogatja és nem a jegybankelnök fizetését védi, hanem azt akarja megakadályozni, hogy a bankadót az emberekre terheljék, mivel az erről szóló törvényjavaslatban ez nincs benne.

Úgy fogalmazott: a Fidesz arra játszik, az emberek elsőre nem ismerik majd fel, hogy a bankadót is nekik kell megfizetniük. Véleménye szerint valójában azért kellenek a megszorítások, mert a kormány költekezik és maga gerjeszti a hiányt, amit a bankadóval akar betömni. Leszögezte: nincs szükség adóemelésre, ha a kormány nem növeli a kiadásokat a tervezettekhez képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.