Nagyszabású razziák

Német adócsalás: a bank adhatott tanácsot

Az év elején kirobbant adócsalási botrány újabb hullámaként a német hatóságok nagyszabású razziákba kezdtek a Credit Suisse svájci bank németországi fiókjainál.

2010.07.15 13:07MTI

A gyanú szerint a bank konkrét tanácsadást nyújtott, hogyan lehet adót csalni. A német hatóságok nagyszabású razziákba kezdtek a Credit Suisse svájci bank németországi fiókjainál. Csütörtöki sajtóértesülések szerint a nyomozást azzal a gyanúval indították, hogy a szóban forgó, az adócsalási botrányban leginkább érintett svájci bank rendszeres támogatást, sőt konkrét tanácsadást nyújtott azoknak a német állampolgároknak, akik pénzüket az adófizetések megszegésével igyekeztek a bank számláin elhelyezni.

Az észak-rajna-vesztfáliai államügyészség közlése szerint a razziákat több száz hatósági alkalmazott bevonásával szerdán kezdték, és azok az elkövetkező napokban is folytatódnak. Eddig tizenhárom német városban lévő Credit Suisse-bankfiókot vizsgáltak át. Németország történetének eddigi legnagyobb adócsalási botránya februárban robbant ki, és a szálak immár szinte követhetetlenek.

Egy informátor – akinek személyazonosságát azóta sem közölték – akkor állt elő egy lopott CD-vel, amely több mint ezer, svájci bankszámlák segítségével jelentős adócsalást elkövető német állampolgár adatait tartalmazta. A szóban forgó lemezért 2,5 millió eurót kért, amit hosszú jogi és erkölcsi viták után – Merkel kancellár és Schäuble pénzügyminiszter utasítására – kifizettek neki.

A hatóságok ugyanis úgy ítélték meg, hogy elsődleges az adócsalás elleni harc, és ebből kiindulva a cél szentesíti az eszközt. Ezt követően több más informátor hasonló, állítólagos német adócsalókat leleplező CD, illetve DVD lemezekkel állt elő, és a hírek szerint az illetékes hatóságok többségükkel tárgyalásokba kezdtek. A leleplezéstől tartva pedig megindult az utólagos adóbefizetések áradata, Németországban ugyanis az érvényben lévő jogszabályok lehetővé teszik, hogy az elmaradt adót az érintettek utólag és büntetlenül mindaddig befizessék, míg az elkövetett adócsalást hivatalosan rájuk nem bizonyítják. Végül az egész botrány nemzetközi szálaként meglehetős diplomáciai feszültség keletkezett Németország és a banktitok rendszeréhez ragaszkodó Svájc között.

A svájci hatóságok azzal vádolták a német kormányt, hogy lopott banki adatokat használ fel, és ily módon közönséges bűnözőkkel kereskedik.

A most indított új vizsgálatok újabb olajat önthetnek a tűzre. A csütörtöki német újságok szerint ugyanis a német hatóságok olyan adatlemezekhez jutottak, amelyek egyértelműen arról tanúskodtak, hogy a Credit Suisse módszeresen oktatta alkalmazottait az adócsalások különböző eszközökkel történő támogatására, így a többi között arra, hogy miként lehet az adózatlan betéteket "adózott" befektetésekké átváltoztatni. A német hatóságok birtokába került Credit Suisse-prezentáció azt sugallta, hogy a szóban forgó bankban számlákkal rendelkező németek 88 százaléka adócsalást követett el.

A Credit Suisse egyelőre nem kommentálta a szóban forgó értesüléseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.