Elindulhat a kereskedés

Csökkenhetnek az árak: a vártnál több a jelentkező az áramtőzsdén

Némi késéssel, de néhány nap múlva elindulhat a kereskedés a magyar áramtőzsdén. A jelentkezők száma meghaladja a várakozásokat, az érdeklődők most tanulják a kereskedés módját. A szakértő szerint hosszú távon a lakossági fogyasztóknak is olcsóbb lehet az áram a tőzsde működésével.

2010.07.04 17:06MR1- Kossuth

Az értéktőzsdéhez nagyon hasonlít az áramtőzsde - mondja az üzemeltető Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt, röviden HUPX vezérigazgatója. Medveczki Zoltántól azt is megtudtuk: kísérleti rendszerrel már két hete működik a magyar áramtőzsde, a valós kereskedésre - amely július elsejével indult volna - azonban még egy kicsit várni kell, nem utolsósorban azért, mert a vártnál több piaci szereplő venne részt a kereskedésben.

„Tizenöt céggel szándékozunk indulni. Azáltal, hogy a kereskedők egy formalizált és ellenőrzöttebb, biztonságos feltételekkel tudnak üzleteket kötni, csökkenthetnek a rárakódó terhek. Jobban informáltak lesznek a szereplők, beleértve akár a kisfogyasztókat is.”


A lakossági fogyasztók számára is hozhat előnyöket az áramtőzsde működése - véli a KPMG energetikai és közüzemi tanácsadási csoportjának partnere, Ságodi Attila. Szerinte a több szereplő megjelenésének és a kisebb költségeknek köszönhetően az új piaci szereplők alacsonyabb árakkal jelennek meg.

De – tette hozzá -, ha az energiaárak globálisan elkezdenek emelkedni, arra a tőzsdei kereskedés és a nagyon aktív viszonteladói kereskedés sem tud hatni.

A villamosenergia ára egyébként éppen július elsejével csökkent, így átlagosan 47 forintot kell fizetni kilowattóránként, ami azt jelenti, hogy az átlagos lakossági fogyasztó éves áramszámlája 113 ezer forint körül alakul. Ezzel az árral Európa középmezőnyében vagyunk, hasonló összeget kell fizetni az áramért Amszterdamban is. Koppenhágában, Berlinben és Bécsben hozzánk viszonyítva többet kell fizetni, míg Athénban, Helsinkiben, Párizsban és Londonban olcsóbb az áram, mint nálunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.