A dupláját fizetik

Vizsgálják a gázár-támogatási rendszer fenntarthatóságát

Az előző kormány egyik utolsó intézkedése nyomán a jövőben kevesebben kapnak majd gázár- és távhőtámogatást. A rendszerből kiesők a dupláját fizetik az eddigi díjnak.

2010.06.25 09:14MR1- Kossuth

A jelenlegi rendszer - amely eredetileg április 30-ig élt volna, de a Bajnai-kormány június 30-ig meghosszabbította - már csak néhány napig biztosít kompenzációt. A Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyi államtitkára egyelőre nem tudta megmondani, hogy lesz-e és ha igen, milyen gáz- és távhőtámogatási rendszer.

Bencsik Jánost elmondta, a kormány jelenleg is vizsgálja a további támogatásnak a feltételrendszerét, egy azonban biztos: a legkiszolgáltatottabbak számára a támogatást a továbbiakban is biztosítják, ám a mostanihoz hasonlóan széles kör nem kaphat kompenzációt. A gáz-és távhőtámogatás megszüntetése - ami eddig minden negyedik családnak biztosított kisebb-nagyobb összeget a számla kifizetéséhez - mintegy 80 milliárd forintos megtakarítást jelentene a költségvetésnek.

A leginkább rászoruló fogyasztóknak azonban legalább a mostani számla dupláját kellene kifizetniük - mondja Balogh Róbert, a Főtáv Zrt. szóvivője. Budapesten például a 240 ezer fogyasztóból 70 651-en részesülnek négy kategóriában támogatásban. Jelenleg egy gigajoule hőenergia a Főtáv szolgáltatási rendszerében 3 066 forintba kerül. Aki a legmagasabb támogatásban részesül, az 1 767 forintot az államtól kapott eddig, tehát eztán több mint duplájára emelkedik a fizetni való a korábbi időszakhoz képest. A Főtáv szóvivője azt is elmondta: jelezték a kormánynak, hogy pontosan hány családot és mekkora összeggel érintene a mostani támogatás megszüntetése. Visszajelzést egyelőre nem kaptak. Bencsik János államtitkár kérdésünkre azt mondta: hosszú távon a rászorulók lakásainak korszerűsítése a megoldás, hiszen így jelentősen csökkenhet a rezsiköltség és már vagy nem lesz szükség külön támogatásra, vagy csak minimális mértékben. Bejelentették, hogy januártól kezdődik az új kormány épületkorszerűsítési programja.

Eleinte évi százezer, majd 150-200 ezer lakás újulhat meg, és így a korszerűsítés után 70-80 százalékkal csökkenne a felújított épületek energiafogyasztása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.