A Techem ismeri az energiatakarékosság titkát

Fűtéskorszerűsítés önrész befizetése nélkül

A távfűtéses lakások energiatakarékosságot célzó modernizálása országos szintű probléma, melynek megoldására évek óta futnak a különböző fűtéskorszerűsítési programok.

2010.06.16 15:22ma.hu

Pár napja  Tófalvi György a Techem Kft. ügyvezető igazgatója a Debreceni Hőszolgáltató Zrt., valamint Debrecen Város Önkormányzata egy közös sajtóbeszélgetés keretében mutatták be a város egyik példaértékű fűtéskorszerűsítési referenciaprojektjét. A beruházás legfőbb érdekessége, hogy a különleges finanszírozási konstrukciónak köszönhetően a lakóközösség részéről nem volt szükség önerő befizetésére a fűtéskorszerűsítés megvalósításához, mely éves szinten közel 31%-os energiafelhasználás csökkentés révén átlagosan kb. 39.000 Ft költségmegtakarítást eredményezett lakásonként.

A távfűtéses lakások energiatakarékosságot célzó modernizálása országos szintű  probléma, melynek megoldására évek óta futnak a különböző fűtéskorszerűsítési programok. Így van ez Debrecenben is, ahol a Techem Kft. példamutató kezdeményezésének köszönhetően a gyakran gondot okozó finanszírozás egy speciális konstrukcióval könnyedén megvalósítható.

A 2008. november 3-án  átadott, Debrecen, István utca 63-89. alatt található 400 lakásos házgyári panelépületen elvégzett fűtéskorszerűsítési beruházás a korszerűsítés előtti és utáni hő fogyasztási adatok összehasonlítása alapján kalkulálva 31%-os megtakarítást eredményezett. A beruházás összköltsége bruttó 50.703.660 Ft volt, melyhez az ÖKO-program keretében az állam bruttó 25.351.830 Ft pályázati támogatást nyújtott, illetve a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. radiátoronként további 5.000 Ft-al (összesen bruttó 7.150.000 Ft) támogatta a projektet. A fennmaradó bruttó 18.201.830 Ft-ot a Techem Kft. az általa kialakított Finanszírozás a Megtakarításból (FIM) program keretében előfinanszírozásként biztosította, így a lakóközösség részéről nem volt szükség önrész befizetésére. A beruházás befejezését követően a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. a 1,5-2 éves futamidő lejártáig a megtakarítás 80%-át a Techem Kft.-nek utalja vissza törlesztésként, míg a fennmaradó 20%-ot a lakók kapják meg.

A piacon egyedinek számító  FIM koncepció megalkotásának fő célja Tófalvi György ügyvezető igazgató elmondása szerint az volt, hogy olyan esetekben is finanszírozható legyen egy fűtéskorszerűsítési beruházás, amikor államilag biztosított források nem állnak rendelkezésre. A bemutatott referenciaprojekt ebből a szempontból nem tipikus FIM konstrukció, hiszen a Techem Kft. által összeállított beruházási csomag kapcsolódott az állami ÖKO-programhoz, továbbá magában foglalta a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. által nyújtott támogatást is, így ebben az esetben a fennmaradó összeget biztosította a vállalat. 

Egyéb esetekben azonban, amikor külső támogatási forrás nem áll rendelkezésre, a FIM konstrukció keretében a Techem Kft. a beruházás teljes költségét előre finanszírozza, ilyenkor a megtérülés futamideje kb. 3-4 évre tehető. A megvalósulást követően a lakóközösség pedig általában a megtakarítás 75-80%-át fordítja törlesztésre a konstrukció felépítésétől függően, a futamidő lejártáig. 

A szóban forgó projekt esetében Techem Kft. szervezte meg a finanszírozást, a vállalat végezte a lakóközösségek tájékoztatását, a pályázatírást, illetve a fűtéskorszerűsítés komplett kivitelezését. A projekt a referenciaház, a Techem Kft. és Debreceni Hőszolgáltató Zrt. között létrejött háromoldalú szerződés keretében valósult meg. 

A beruházás a Techem Kft. által felszerelt szabályozó és mérő berendezések használatának köszönhetően biztosítja az energia megtakarítást. A szabályozás eszköze a radiátorokra kerülő termosztatikus szelep, melynek segítségével a lakók saját maguk tudják beállítani a számukra kívánatos hőfokot otthonaikban, így már nem szükséges az ablakok nyitogatásával az utcát fűteni. A másik fontos eszköz az elektronikus fűtési költségmegosztó, mely lehetővé teszi a fűtési költségek fogyasztásarányos elszámolását. A szabályozás és mérés lehetőségének megteremtésével a lakók érdekeltté válnak abban, hogy takarékoskodjanak az energiafelhasználással.

Debrecenben 2005-ben indult el a FIM program és a városban azóta összesen 35 távfűtéses lakóépület (4.659 lakás) fűtéskorszerűsítése valósult meg a Techem Kft. által megalkotott konstrukció keretében. 2010-ben tovább bővül azoknak az épületeknek a köre, melyek megtakarításból finanszírozzák a fűtéskorszerűsítési beruházásukat. Az eddigi egyeztetések alapján 9 lakóház (913 lakás) válhat energiatakarékossá az idén.

Vállalatunk célja, hogy az ország teljes területén megvalósuljon a távfűtéses épületek korszerűsítése, mivel ez egyrészt a lakosság számára jelent jóval kedvezőbb fizetési feltételeket, másrészt az energiatakarékosság hozzájárul a szén-dioxid kibocsátás csökkenéséhez, ami környezeti szempontból az egész ország érdeke.

Éppen ezért dolgoztuk ki a FIM konstrukciót, melyhez önrész befizetése nem szükséges, így bármelyik lakóközösség számára elérhetővé válik a fűtéskorszerűsítés finanszírozása. A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. személyében megfelelő partnert találtunk a beruházások megvalósításához, és reméljük a bemutatott példán felbátorodva további hőszolgáltató vállalatokkal tudunk együttműködést kialakítani és minél több településen sikerül hasonló projekteket megvalósítani
” – fogalmazott Tófalvi György ügyvezető igazgató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.