Eltart még egy ideig

Navracsics és a csontvázak: együttműködő az apparátus

A tényfeltárás, az állapot- és a felelősség rögzítése a kormányzati átadás-átvétel célja; a volt miniszterek, az apparátus "együttműködő".

2010.05.31 17:22MTI

Navracsics Tibor a hétfői kormányszóvivői sajtótájékoztatón azt emelte ki: eddig egyetlen minisztériumból sem érkezett olyan jelzés, hogy a leköszönő miniszterek, az apparátus gátolná, vagy nehezítené a munkát, "együttműködő" magatartást tapasztalt az új kormány.

Leszögezte: jól zajlik az átadás-átvétel, de ez önmagában nem jelenti azt, hogy rövid időn belül lezajlik a folyamat.

A módszerről a közigazgatási és igazságügyi miniszter annyit mondott, hogy az átadó által megjelölt időpontban történik az átadás-átvétel, amely hétfőn, a kormány megalakulását követő első munkanapon kezdődött.

Ahogy arról az MTI beszámolt, Navracsics Tibor is elmondta: speciális okok miatt két minisztériumnál - a vidékfejlesztésinél és a honvédelmi tárcánál - már a hétvégén megkezdődött a munka. A miniszterelnök-helyettes kifejtette: az első körben az új kormány részéről az általános jogutódtárcák veszik át az egyes minisztériumokat, majd az új tárcák az új struktúrának megfelelően egymás között további átadás-átvételt tartanak a feladatoktól függően.

Aláhúzta, hogy a leköszönő és a hivatalban lévő miniszter megnyitja a folyamatot, majd azt szakemberek folytatják, de végül a miniszterek írják alá a jegyzőkönyveket. Az új kormány azzal számol, hogy az átadás-átvétel elhúzódik, mert nagy dokumentációról van szó - szögezte le.

Kérdésre válaszolva Navracsics Tibor elmondta: az eddigi információk alapján nagyjából minden tárcánál megfelelően zajlott a munka, a kisebb hiányosságokat pótolták.

Hangsúlyozta, hogy aki részt vett a folyamatban, annak alá kellett írni egy titoktartási nyilatkozatot; de ami nem titkos, az a nyilvánosság számára hozzáférhető lesz.

Nagy Anna kormányszóvivő annyit tette hozzá: hétfőn reggel Orbán Viktor miniszterelnök és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes rövid eligazítást tartott ez ügyben a kormány tagjainak.

Hozzátette: az átadás-átvételen száznál is több szakember, jogász, informatikus dolgozott. Úgy fogalmazott: az átadás-átvétel minden korábbinál rendezettebben, szervezettebben folyik az Országgyűlés által elfogadott jogszabály alapján.

A szóvivő szerint e munka legfontosabb célja a tényfeltárás, az állapot és a felelősség rögzítése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.