Tömegesen szállnak ki a bankok

Az új lakást vásárlók más helyett is fizethetik a közös költséget

Az új építésű társasházak negyede már a megalakulás előtt eladósodik, az új lakást vásárlók pedig nincsenek tisztában azzal, hogy a beruházók a birtokba lépés pillanatától, akár teljes egészében rájuk terhelhetik a még eladatlan lakásokra eső közösköltség-hányadot is - összegzi piaci tapasztalatait a társasházkezeléssel foglalkozó City-Premier.

2010.05.28 07:16MTI

Közleményük szerint a társasházzá alakulás előtt jellemzően abból adódhat az eladósodás, hogy a hivatalos földhivatali bejegyzést megelőzően az ingatlan még osztatlan közös tulajdonban van, és folyamatosan keletkeznek olyan működési költségek, melyeket a tulajdonosoknak ebben az időszakban is határidőre kell rendezniük.

Ezeket az osztatlan közös tulajdonra vonatkozó szabályok szerint, a tulajdoni hányad arányában kell megfizetni. A társasház alapítása és a bejegyzése közötti időszakban a „kvázi” közös képviselet jogi lehetőségei - a nem fizetőkkel szembeni fellépésre - igen korlátozottak.

Így a közműszolgáltatók felé keletkező adósságokat nehezen tudják teljesíteni – áll a közleményben.

A gazdasági válságot megelőzően ez kevésbé jelentett problémát, mint napjainkban, amikor az értékesítés lelassult és a bankok tömegesen szállnak ki a bizonytalan kimenetelű projektek finanszírozásából.

Ezekben az esetekben is a csődbe jutott, adósságban úszó beruházóknak, és a már értékesített lakások tulajdonosainak kell a még be nem jegyzett - kvázi - társasház működési költségeit előteremteniük. A mostani zűrzavart egyedül a társasházi törvény módosítása szüntethetné meg, amely az előzetes alapítás földhivatali benyújtásától - vagy az alakuló közgyűléstől - törvényerőre emelné az elő-társasházi működést.

Az új szabályozásban biztosítani kellene azokat a jogi lehetőségeket a közös költség érvényesítésére, amelyek egy már bejegyzett társasház számára adottak. Ez a változtatás biztosíthatná az arányos és igazságos teherviselés érvényesülését is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.