"Megosztott teherviselésre lesz szükség"

Fidesz: "elképesztően kiszolgáltatott" a magyar gazdaság

A Fidesz szerint a nyilvánosságra került GDP-adatok alapján az látszik, hogy a magyar gazdaság "elképesztően kiszolgáltatott" a nemzetközi folyamatoknak, és "elképesztő gyorsasággal" marad le a versenytársaktól. Szijjártó Péter, a párt szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján arról is szólt, hogy megosztott teherviselésre lesz szükség a devizahitelek forintra váltásakor.

2010.05.12 16:51MTI

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán azt közölte, hogy a bruttó hazai termék (GDP) az idén az első negyedévben 0,1 százalékkal, a naptárhatás kiszűrésével 0,2 százalékkal nőtt éves bázison, 2009 negyedik negyedévéhez képest pedig 0,9 százalékkal bővült.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ha az elmúlt egy év gazdasági teljesítményét nézzük, akkor a tavalyi év elejéhez képest a magyar GDP visszaesett, míg például a szlovákoké 4,6 százalékkal nőtt.

"A regionális vetélytársaink, akikkel nekünk fel kellene venni a küzdelmet, azok gyakorlatilag gyorsvonati gyorsassággal haladnak el mellettünk" - fogalmazott. A szóvivő szerint miközben gazdasági vészhelyzet van Magyarországon, a távozó kormány ugyanazt csinálja, mint az elmúlt nyolc évben: a kabinet "valamelyik aktuális tagja mit sem törődve az aktuális helyzettel (...), inkább a kényelmesebb utat választja, és a sikerpropaganda üres mezejére lép". (Oszkó Péter jelenlegi pénzügyminiszter szerdai tájékoztatóján úgy vélte, az első negyedéves GDP-adatok ismeretében biztosan állatható, hogy idén már nő a gazdaság. Megerősítette azt is, hogy a 3,8 százalékos GDP arányos államháztartási hiánycél tartható.)

A képet még riasztóbbá teszi, hogy a munkanélküliség továbbra sem csökken - emelte ki a fideszes politikus. Összegzése szerint komoly gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, amelynek egyik első intézkedése az adócsökkentés kell, hogy legyen. E nélkül és a bürokrácia visszaszorítása nélkül ugyanis gazdasági növekedést nem lehet elérni - közölte.

Szijjártó Péter arra a kérdésre, van-e elképzelés azzal kapcsolatban, hogy a devizahitelek forintra váltásában a bankok hogyan vállalnának szerepet, kifejtette: úgy tűnik, a devizahitellel rendelkező családok számára a legnagyobb biztonságot a jelenlegi körülmények között az adná, ha ezeket a hiteleket átváltanák forintra. Ebben természetesen megosztott teherviselésre lesz szükség - hangsúlyozta.

Arra, hogy ennek a közös teherviselésnek a pontos megoszlása milyen lesz, készültek, készülnek tervek, amelyeket majd a leendő nemzetgazdasági miniszter fog nyilvánosságra hozni - mondta. Szijjártó Péter kérdésre hangsúlyozta: a hiány jóval magasabb lesz a mostani kormány által prognosztizáltnál, a Fidesz azonban mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ehhez képest is a lehető legalacsonyabb legyen. Azzal összefüggésben, hogy milyen stratégiával készül az új kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalásra, a szóvivő elmondta: továbbra is világossá szeretnék tenni, hogy egy homlokegyenest ellenkező gazdaságpolitikára készülnek a jelenlegihez képest.

"Le fogjuk építeni a bürokráciát, vissza fogjuk szorítani a korrupciót, és adót fogunk csökkenteni" - sorolta, megjegyezve, hogy ezekhez az átalakításokhoz az IMF konstruktív hozzáállására van szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.