Színes fénymásolóval, nyomtatóval hamisítanak

Hamisítják a nagy címletű bankjegyeket

Továbbra is a magasabb - öt-, tíz- és húszezer forintos - címletű forintbankjegyeket hamisítják a leggyakrabban - derül ki a jegybank negyedéves jelentéséből.

2010.04.25 12:06MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői az első negyedévben - a jelentésben közzétett grafikonból kiolvashatóan - mintegy 1.600 darab forintbankjegy-hamisítványt vizsgáltak, jóval kevesebbet, mint a tavalyi negyedik negyedévben (2.824 darab). A hamisítványok száma és értéke továbbra is elenyésző a forgalomban lévő forintbankjegyek számához (március végén 246,7 millió darab) és értékéhez (március végén 2.083 milliárd forint) képest.

A jelentés szerint 2010 első negyedévében a forinthamisítványok számának az elmúlt év utolsó hónapjaiban kezdődött csökkenése egyértelműbbé vált. A hamisítások számában az elmúlt negyedévekben tapasztalt erős ingadozás azonban korábban is látható volt, ami óvatosságra int a hosszabb távú következtetéseket illetően.

A forintbankjegyeket a kis számban előfordult nyomdai hamisítványoktól eltekintve továbbra is irodai sokszorosító eszközökkel (színes fénymásolóval, nyomtatóval) állítják elő. A jegybank a jelentés szerint kiemelt figyelemmel kíséri a hamisítások alakulását. A valutahamisítás továbbra sem jelentős, az MNB szakértői 321 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak az első negyedévben, ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 245 darab volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.