Nem minden munkavállaló érzékeli

Hiába változtak az szja szabályok, nem nőtt a jövedelem?

Múlt héten valószínűleg valamennyi munkáltató tájékoztató értesítést kapott az adóhatóságtól, mely szerint "a közelmúltban sokan jelezték a pénzügyminisztériumban, illetve az APEH ügyfélszolgálatain, hogy bár 2010. január 1-jétől megváltoztak a személyi jövedelemadózás szabályai és jelentősen mérséklődött az adóterhelés, ennek kedvező hatását a nettó jövedelmén nem minden munkavállaló érzékeli".

2010.04.07 13:15nyeresegesvallalkozas.hu

Igen, valóban az emberek nagy része arra számított, hogy mivel csökkennek az adókulcsok, csökken az szja előleg és nő a nettó jövedelem. Amikor a kézhez kapott nettó összeg azonban nem ezt mutatta, tudatosodott az emberekben, hogy sajnos az általuk kapott tájékoztatás nem volt teljes körű.

Természetesen az első gondolat az, hogy biztosan valami tévedésről van szó. A munkáltató, kifizető bérszámfejtéssel foglalkozó dolgozói belefáradnak a rengeteg reklamálásba, s válaszuk egy idő után csak annyi: „jó a bérszámfejtés, így szól a törvény, így kell csinálni”.


Elkeseredésükben és dühükben az elszántabbak továbbmennek, s az APEH-hez, illetve a PM-hez fordulnak „jogorvoslatért”. S mi a jogorvoslat? „A panaszokat megvizsgálva kiderült, hogy az esetek döntő többségében az érintettek nem kérték 2010. évre az adójóváírás érvényesítését az adóelőleg megállapításánál, erre vonatkozóan nem nyilatkoztak.”

Tehát ki a hibás?

Az adózó magánszemély, mert nem kérte nyilatkozatban az adójóváírás érvényesítését? Akkor, amikor a személyi jövedelemadó kulcsának csökkenéséről beszéltünk, néhány alkalommal nyomatékosan fel kellett volna hívni rá a figyelmet, hogy mindez akkor igaz, ha az adózó nyilatkozik. De erre a média útján senki nem hívta fel a figyelmet akkor, amikor adócsökkentésről beszélt. Ki lehet még a hibás?

Nyilván az, aki az adózónak bármily jogcímen fizet. „Sokan azt is elmondták, hogy erre munkáltatójuk nem is hívta fel a figyelmüket, annak ellenére, hogy az szja-törvény 48. §-ának (5) bekezdése tájékoztatási kötelezettséget ír elő a munkáltató számára.

Itt már szűkebb felelősségi kör, hiszen ezért csak a munkáltatót lehet felelőssé tenni, a kifizetőt nem. Adójóváírás ugyanis csak a munkaviszonyban kifizetett munkabér esetén jár, ott is jövedelemkorláthoz kötve. Adójóváírás nem jár többek között a megbízási díjak és a tagi jogviszonyban elért jövedelmek, valamint a vállalkozói kivét után sem.

Tehát ezen utóbbi – példálózó jelleggel kiemelt - jogviszonyok esetében a nettó jövedelem elvileg „mindenki által tudottan” csökkent, az adókulcsok mérséklésének ellenére.

A folytatáshoz kattintson ide!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.