Az anyákat a munka világa felé terelnék

Gyes helyett utalványt vezetnének be

Általános térítési díj bevezetését javasolja a bölcsődékben egy, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) megbízásából készült tanulmány.

2010.03.12 07:56Magyar Nemzet

A tanulmány szerint az anyákat úgy terelnék a munka világa felé, hogy gyes helyett utalványokat kapnának - írta pénteki számában a Magyar Nemzet. A lap szerint az utalványokat csak a gyermekek intézményi ellátására lehetne fordítani. A Magyar Nemzet azt írta, hogy a tanulmány szerzői a jelenlegi bölcsődei finanszírozási rendszer helyett egységes normatívaminimumot vezetnének be, amelynek összegét bármelyik típusú intézmény megkapná.

A MeH megbízásából a Budapest Intézet által készített elemzés az 1-3 éves gyermekek napközbeni férőhelybővítésére tesz javaslatot úgy, hogy a fenntartás ne jelentsen nagyobb terhet az államnak, mint a jelenlegi mintegy 26 ezer férőhelyé - olvasható a lapban. A Magyar Nemzet szerint az elemzés arra tesz javaslatot, hogy a kormány tegye lehetővé a jelenleg ingyenes ellátást biztosító önkormányzati bölcsődéknek, hogy a gyes összegével egyenlő, havi 28 500 forintos térítési díjat szedjenek a szülőktől.

A lap megjegyzi, hogy az elemzésben magyarázatul azt hozzák fel, hogy az európai országokban átlagosan 20 százalékos a szülői hozzájárulás aránya a bölcsődés korú gyerekek intézményi ellátásában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.