Fidesz-vállalásokat ismertetett

Öt kérést tud vállani a hatból- Orbán a VOSZ fórumán szólalt fel

Egy leendő Fidesz-kormány több gazdaságpolitikai lépését ismertette Orbán Viktor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) hétfői budapesti fórumán.

2010.03.09 07:27MTI

Orbán Viktor vállalja, hogy ha pártja kormányra kerül, akkor a vállalatok adóterheit négy, a lakosságét hat év alatt a régiós versenytársak szintjére csökkenti, majd a későbbiekben valamivel az alá csökkenti.

A politikus a VOSZ hatpontos kérésére reagálva azt mondta: abból ötöt tud vállalni, az euró bevezetésének időpontja helyett Orbán Viktor egy másik vállalást tett: szabályokat alkotnak az örökösödési rend, a szabad vagyon áthárítási jogának fenntartására érdekében. A társulásról szólva Orbán Viktor aláhúzta: támogatják, hogy szakmai, regionális tőketársaságok jöjjenek létre 2011 során. A termelésről szólva a pártelnök megismételte, hogy a terveik szerint 10 év alatt egymillió munkahelyet hoznak létre.

Orbán Viktor piacteremtés kapcsán azt mondta: vállalja, hogy 2012-re a hazai közbeszerzéseken a többségi magyar tulajdonban lévő vállalkozások ugyanolyan arányban lesznek nyertesek, mint a német és a francia gazdaságban az ottani többségi tulajdonú cégek. A kis- és középvállalkozások fellendítéséhez aránymódosításra van szükség az uniós források esetében a gazdasági és nem gazdasági célú beruházásoknál, utána pedig a kkv-k irányába; elérhető, hogy a hazai termelő kkv-k az uniós támogatásokból 50 százalékban részesüljenek.

Orbán Viktor szerint a magyarok arra várnak, hogy "megalkossuk az értékteremtő piacgazdaságot". Azt mondta: ez a munkaerő hozzáadott értékére épül, magyar fejjel gondolkozik, magyar munkaerőt alkalmaz, magyar erőforrásokra épít, a magyar beszállítókat részesíti előnyben. Úgy fogalmazott, hogy a következő kormány programjának alappilléreként ki kell mondani: "egész Magyarország egy nagy vállalkozás előtt áll"; a magyar gazdaság talpra állítása a régi alapon nem valósítható meg.

A pártelnök bejelentette: gazdasági tényfeltáró bizottság felállításáról döntött a Fidesz az elmúlt napokban. E testület vezetését Varga Mihály volt pénzügyminiszterre bízzák, és felhatalmazzák, hogy külső szakértők bevonásával kezdje meg a gazdaság teljes átvilágítását. A pártelnök indoklásképpen azt mondta, Magyarországon van egy olyan "úttorlasz", amely máshol nincs: az, hogy néhány év óta az országban gyakorlattá vált, hogy a kormány eltitkolja és meghamisítja a költségvetési számokat.

Demján Sándor
, a fórum elején ismertette a VOSZ hat pontos javaslatcsomagját, amelynek első lépéseként a versenyképes adókat emelte ki. Hozzátette: szükség van társulásra és összefogásra, a termelés prioritására, piacteremtésre a magyarországi vállalkozások számára, fel kell lendíteni a hazai kis- és középvállalkozásokat, be kell vezetni az eurót, de nem mindenáron.

A fórumon felszólaló Matolcsy György volt gazdasági miniszter azt mondta, három nagy fordulatra van szükség: politikaira, tényleltárra, illetve a növekedésre és a foglalkoztatás bővítésére; ha nem ez történik, az ország stagnálni fog, a "senki földjévé válik". Chikán Attila, az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere hangsúlyozta: a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás a két kulcskérdés az ország gazdasági válságból való kilábalása szempontjából. Azt mondta: ez csak a hazai kis- és középvállalkozásokra támaszkodva történhet meg.

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója úgy vélekedett: nincs kőbe vésve a 4 százalék körüli államháztartásai hiány; a hiány ennél lehet nagyobb is, ha olyan befektetésekre kerül sor, amelyek az elosztó rendszerek, állami vállalatok veszteségtermelését megakadályozzák. "Állunk rendelkezésre, hogy finanszírozzuk a magyar gazdaságot" - fogalmazott Csányi Sándor.

A fórumon a vállalkozók által Orbán Viktor felé megfogalmazott kérdéseket hét csoportba osztották: e szerint arra kíváncsiak, hogy egy Fidesz vezette kormány milyen lépéseket tenne azért, hogy a magyar kkv-szektor adminisztratív terhei csökkenjenek; tervezi-e a Fidesz, hogy a Magyarországon befektető multinacionális vállalatok adókedvezményét többek között ahhoz kötik, milyen mértékben vesznek igénybe belföldi beszállítókat.

Arról is érdeklődtek: mit tenne a Fidesz a korrupció felszámolásáért; hogyan tenné hatékonyabbá az országos érdekegyeztetés mechanizmusát; megengedné-e a gépjárművezetés előtti korlátozott mértékű alkoholfogyasztást; melyek azok a gyors intézkedések, amelyekkel egy Fidesz-kormány megállítaná a lopásokat a kiskereskedőktől, a kistermelőktől; tervezi-e az örökösödési illetékkel kapcsolatos szabályok megváltoztatását. A rendezvény végén Orbán Viktor és Demján Sándor kézfogással szentesítette a Fidesz és a vállalkozók közötti együttműködést.

Szollár Domokos kormányszóvivő Orbán Viktor beszédével kapcsolatban emlékeztetett arra: a kormány többször hangsúlyozta, biztosítani fogja, hogy a Magyar Köztársaság pénzügyei "nyitott könyvként" elérhetőek legyenek valamennyi, a választásokon résztvevő demokratikus párt számára. A kormányszóvivő hozzátette: meghatározott időben havonta, negyedévente közöl statisztikai adatokat többek között a Pénzügyminisztérium, a KSH, az MNB.

Fontos információk érhetők el a Magyar Államkincstár, az APEH, az ÁKK, a PSZÁF által közzétett tájékoztatók révén. Kitért arra: a költségvetést ezen kívül a Költségvetési Tanács és az Állami Számvevőszék is rendszeresen ellenőrzi. A válságkezelő programot támogató külföldi segítség miatt a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság munkatársai is folyamatosan ellenőrzik "az ország könyveit" - hangoztatta.

Emlékeztetett arra: a választásokra való tekintettel, a kormány azt is vállalta, hogy a kötelező adatszolgáltatáson túl, a Pénzügyminisztérium személyes konzultációkat biztosít minden a választáson induló demokratikus párt számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.