16-17 forinttal megugrik a gáz ára

Júliusban 20 százalék feletti gázáremelésre lehet szükség

Júliusban jóval 20 százalék feletti gáz-áremelésre lesz szükség, ha április elsejétől a szolgáltatók nem emelhetnek árat - nyilatkozta Kutas István, az E.ON Hungária szóvivője.

2010.03.05 13:29MTI

A Magyar Energia Hivatal csütörtök az újságíróknak tartott prezentációjából az derült ki, hogy köbméterenként 16-17 forinttal, mintegy 12-15 százalékkal indokolt emelni a földgáz végfelhasználói árát áprilisban a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatóknál.

Az E.ON véleménye szerint ez reális. Kutas István megjegyezte: ha a szabályokat mindenki betartja akkor erre sor is kerül. A 2009 közepe óta liberalizált gázpiacon a lakosságot és a kisfogyasztókat az egyetemes szolgáltatók látják el, ha a fogyasztó nem a akar a szabadpiacon földgázt vásárolni. Az egyetemes szolgáltató árát a Magyar Energia Hivatal ellenőrzi. Árváltoztatásra negyedévenként van lehetőségük a szolgáltatóknak, akiknek az áprilisban érvényesíteni kívánt árváltoztatásra pénteken kell benyújtaniuk a kérelmet a hivatalhoz.

A legfontosabb árelemek: a termék ára, a rendszerhasználat díja, a tárolás - beleértve a stratégiai készletek tárolásának költsége - és az árrés. A hivatal ezt a jogszabályokban meghatározott képlet alapján számolja ki. Változást már csak a termék ára és a forint dollár árfolyam befolyásolhatja. A végső ár úgy alakul ki, hogy a hivatal figyelembe veszi a gáznak, mint terméknek az árában azt, hogy az importot dollárban számolják el, most a február 15. és március 12. közötti a forint/dollár árfolyam átlagát veszik figyelembe a végső ár kiszámolásánál. Így a végső ár a dollár-forint árfolyam változása miatt csak március 12. után lesz meghatározható.

Az MSZP szerint nincs szükség gázáremelésre

Az MSZP szakpolitikusai úgy látják, nincs szükség gázáremelésre április 1-jétől - közölte Lendvai Ildikó pénteken. Az MSZP elnöke sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: "elképedve hallotta", hogy az energiaszolgáltatók ajánlattétele előtt az energiahivatal vezetője arról beszélt, mekkora áremelésre lehet szükség. Véleménye szerint - bár nem feltételez rossz szándékot - ez burkolt javaslat az áremelés mértékre. Hozzátette: ilyet nem tehet az az ember, akinek az a dolga, hogy őrködjön az ellátás biztonsága és afelett, hogy az árak reálisak legyenek.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta, természetesen nem az MSZP hatásköre sem egy hivatal vezetőjének felmentése, sem az árszabályozás. De azt tudom, hogy a hivatal vezetőjének nyilatkozata elfogadhatatlan, és azt is, hogy nem találtunk olyan szakértőt, aki ilyen mértékű emelést indokoltnak tartott volna - közölte. Hozzátette: azt szeretné, ha a szocialista szakpolitikusoknak lenne igaza ez ügyben.

A MEH csütörtökön ismertetett egy prezentációt újságíróknak, amelyből az derült ki: köbméterenként 16-17 forint áremelés lenne indokolt áprilistól a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó, úgynevezett egyetemes szolgáltatók által értékesített földgáz árában. Ma már a Magyar Energia Hivatalnak semmilyen ráhatása nincs a végfelhasználói árakra, azt a jogszabály szabályozza - mondta Matos Zoltán, a MEH elnöke a csütörtöki eseményen, hozzátéve: "személy szerint nem javasolnám, hogy szociális elemet vigyünk a gáz végfelhasználói árába".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.