5.75 százalékos az alapkamat

Nem nagyon mozgolódik a forint

A forint árfolyama nem mutatott nagy mozgást a hétfői nap folyamán, a vártnak megfelelő 25 bázispontos MNB alapkamat csökkentést követően sem, melynek után jelenleg 5.75%-kos az irányadó magyar alapkamat (a kéthetes jegybanki kötvény évesített hozama).

2010.02.23 12:52ma.hu

A kamatdöntő ülésről kiadott nyilatkozatból kiderül, hogy a jegybank a 3 százalékos célja alá várja a magyar inflációt 2011 elejére, tehát inflációs nyomástól továbbra sem kell tartani. Sőt a magyar gazdaság állapota is megkövetelné a monetáris lazítás folytatását, de a piaci stabilitásra is tekintettel kell lennie az MNB-nek. Így elképzelhető, hogy a parlamenti választások körül esetlegesen kialakuló bizonytalanságok következményeként meg kell majd szakítani a kamatvágási ciklust.

Viszont a várakozások szerint addig még lesz legalább egy, a tegnapival megegyező mértékű 25 bázispontos vágás, 5.5 százalékra, amennyiben a piaci környezet érdemben nem rosszabbodik. Az euróval szemben valamivel 270 fölötti szintekről mostanra 269.20-ig értékelődött föl a hazai deviza, míg a dollárral szemben 196.70-nél járnak a jegyzések a bankközi devizapiacon. A többi régiós deviza is jól szerepel a zloty már 3.96 alatt, míg a cseh korona 25.7-nél tartózkodik a közös devizával szemben.

A mérsékelt izmosodás a régiós devizákban az euró/dollár felfelé araszolásának köszönhető, a zöld-hasú némileg visszaadott a múlt hét végi 1.35 alatti szintekből és mostanra 1.3670-ig emelkedett az átváltási aránya az euróval szemben.

Ami új információ volt tegnap reggelhez képest, hogy a német pénzügyminisztérium cáfolta a Der Spiegel német hetilap múlt vasárnapi jelentését, hogy megszülettek volna egy 20-25mrd eurós – Eurózóna államok által nyújtott – görög mentőcsomag tervei. Viszont egy EKB igazgatósági tag az nyilatkozta ma reggel, hogy továbbra is elképzelhető, hogy Görögország pénzügyi, finanszírozási segítségben fog részesülni – amennyiben megfelelő mértékű költségvetési szigorítást visz véghez – de annak mértéke feltétlen kevesebb lesz az előbbi összegnél. Várhatóan – az EU által is elfogadott – görög kiigazítási program első március 16-án esedékes felülvizsgálati időpontjáig nem lesz konkrétum ez ügyben, addig csak felröppent, kiszivárgott hírekre számíthatunk.

Az amerikai piacok szintén kis 0.1-0.2 százalékos mínuszban végeztek hétfőn, alacsony forgalom mellett. A megjelent két gazdasági aktivitási index vegyes képet mutatott. A Chicago-i nemzeti aktivitási index -0.61-rol (zérus fölé) 0.02-ig tudott emelkedni, felülmúlva a várakozásokat, viszont a Dallas Fed feldolgozóipari aktivitási index nem várt csökkenést mutatott.

A hangulatot elsősorban inkább a múlt hét meredek emelkedései utáni pihenő-üzemmód határozta meg. Valamint a befektetők a szerdán esedékes Ben Bernanke Fed elnök újabb kongresszusi beszámolójára várnak, amivel kapcsolatban azt remélik, hogy a múlt heti Fed diszkontráta emelés után némi iránymutatást kapnak az első alapkamat emelés várható időpontját illetően is. Ez utóbbi miatt óvatosak a piaci szereplők. Az ázsiai piacok vegyes teljesítményt mutattak kedden reggel, míg az öreg kontinens börzéi jelenleg 0.5 százalékos pluszban járnak. Igaz a német üzleti szereplők gazdasági helyzetértékelését tükröző IFO index rosszabb lett várakozásoknál és az előző hónaphoz képest is, de a dollárgyengülés miatti, nominális koolaj áremelkedés – már 80 dollár fölött járnak a WTI határidős jegyzések – felfelé hajtja az energiaipari cégek papírjait.

A Calsberg jobb a Commerzbank rosszabb negyedik negyedéves számokat közölt kedd reggel. Az amerikai futures-ek 0.2-0.3 százalékos pluszban tartózkodnak. A nap későbbi részében a Chase/Schiller lakásárindex mutató és a februári amerikai fogyasztói bizalmi index fogják befolyásolni a piacok irányát. Az euró/dollár 1.3670-ig emelkedett mostanra, miután a San Franciscoi Fed elnök Janet Yellen galamb hangvételu nyilatkozatot tett tegnap, mondván hogy még jó ideig szükség van az ultraalacsony Fed alapkamatra. A befektetők Ben Bernanke-tol is hasonló szavakat várnak. Viszont a dollár gyengülése átmeneti lehet, hiszen továbbra is az a széles körben elterjedt nézet, hogy a Fed fog először kamatot emelni a vezető jegybankok közül.

A svájci frank mutatott még említésre méltó mozgást a az euróval szemben 1.4630-rol 1.4660-ig pattant fel a kurzus, a piaci szereplok intervencióra gyanakodnak a svájci jegybank részéről. Ez iránymutatást adhat a későbbiekre vonatkozólag, hogy hol lehet a SNB tűréshatár a frank erősödését illetően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.