100 millió eurós hitel

Újabb "páciense" lesz az IMF-nek - Montenegro a váróban toporog

Több kelet-európai országhoz hasonlóan Montenegró is a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank segítségét kéri; a kis Adria-parti ország összesen legalább 100 millió euró hitelt venne föl a két nemzetközi pénzintézettől - közölték nevük elhallgatását kérő montenegrói illetékesek az MTI tudósítása szerint.

2010.01.29 08:34portfolio.hu

A nyilatkozók eltérő adatokat közöltek a lehetséges hitelösszegekről. Egyikük szerint az IMF 100-200 millió euró közötti összeget bocsáthat rendelkezésre - Igor Luksic pénzügyminiszter is ekkora összegről beszélt tavaly novemberben, a 2010-es költségvetés elfogadásakor. Egy másik illetékes szerint Montenegrónak ennél sokkal nagyobb, egy harmadik bennfentes szerint kisebb hitelkeretre van szüksége.

"Novemberben 100-120 millió eurós hitelről tárgyaltunk az IMF-fel. Azt gondolom, most is hasonló összegben gondolkodunk"
- mondta egy tisztségviselő.

Egy másik szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy a Világbank is több tízmillió euró hitelt nyújt Montenegrónak, de még folynak a tárgyalások. Közben egy IMF-küldöttség is tárgyal Podgoricában, a delegáció jövő kedden sajtótájékoztatót tart.

Milo Djukanovic montenegrói kormányfő és pénzügyminisztere a múlt héten Washingtonban tárgyalt az IMF és a Világbank illetékeseivel. Egy montenegrói tisztségviselő, aki tagja volt a kormányfői delegációnak, elmondta, hogy a pénzintézeteket továbbra is aggasztja a legnagyobb montenegrói tulajdonú bank, a Prva Banka tulajdonosi szerkezete. A bank legnagyobb részvényese a miniszterelnök bátyja, és a kormányfő maga is kisebbségi tulajdonos a pénzintézetben.

A 670 ezer lakosú volt Jugoszláv köztársaság annak idején egyoldalúan vezette be az eurót fizetőeszközként. Az ország gazdasági teljesítménye tavaly meredeken - 4,3 százalékkal - esett. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) becslése szerint idén 0,4 százalékkal fog nőni. 2006 és 2008 között átlagosan majdnem 9 százalékos volt a növekedés Montenegróban, részben annak köszönhetően, hogy külföldi - zömmel orosz - befektetők serege jelent meg az ingatlanpiacon az ország festői tengerpartján.

A Montenegróval szomszédos országok közül Szerbia és Bosznia már kért és kapott hitelt az IMF-től, Koszovó tárgyalt a pénzintézettel, és Albánia sem zárta ki, hogy a jövőben IMF-mentőövre szorul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.