Visszavonnák a február 1-jei tarifaemelést

A vonaljegyeinken vitáznak - ismét terítéken a BKV-tarifák

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén várhatóan ismét a BKV tarifáinak csökkentéséről tárgyalnak majd a képviselők. A közgyűlésben ellenzékben lévő MSZP és a Fidesz is kedvezményes jegy bevezetését szorgalmazza, és érkezett olyan javaslat, amely visszavonná a február 1-jei tarifaemelést is.

2010.01.27 18:05MTI

A közgyűlés az elmúlt hónapokban már többször is napirendjére vette a BKV-tarifák ügyét. Novemberben egyedül Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes szavazta meg az emelést, ám a decemberi ülésen újra napirendre vették, és a szocialista, liberális és MDF-es képviselők szavazatával az emelésről határoztak.

A képviselők a városvezetésnek a kormánnyal folytatott egyeztetése után döntöttek arról, hogy az inflációt követve mégis megemelik a jegyek és bérletek árát. Kucsák László fideszes képviselő a csütörtöki ülésre a félárú diákvonaljegy bevezetését javasolja márciustól, később az MSZP is hasonló javaslattal állt elő.

Steiner Pál (MSZP) frakcióvezető szerdán azt jelentette be, hogy ők is felére csökkentenék a BKV jegyek árait a nyugdíjasok, az öregségi korhatárt elérők és az otthonápolási díjban részesülők körében. A fővárosi Fidesz frakcióvezetője, György István ugyancsak szerdán azt közölte, hogy a február 1-től életbe lépő BKV-tarifaemelés visszavonását kezdeményezik a másnapi közgyűlésen.

A Fidesz szerint a főváros tartozik annyival az utasoknak a sztrájk után, hogy az egyébként is drága jegyek és bérletek árát nem emeli tovább.

A közgyűlés csütörtöki ülésére csaknem hatvan napirendi pontot terjesztettek be, ezek többségét a kisebbségből kormányzó SZDSZ-es városvezetés jegyzi. Várhatóan, - ahogy a korábbi üléseken is - a képviselők csak hosszas vita és egyeztetések után állapodnak majd meg a napirend elfogadásáról, és az előterjesztések sorrendjéről.

Az ülésre Tiba Zsolt főjegyző javaslatot tesz a Fővárosi Választási Bizottság, valamint az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok tagjainak és póttagjainak megválasztására.

Az előterjesztés benyújtását az indokolja, hogy az államfő április 11-ére, illetve 25-ére kiírta a parlamenti választást, és a jogszabály szerint a választási bizottságok összetételéről szóló javaslatok ezt követően terjeszthetők a képviselő-testületek, illetve a közgyűlések elé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.