Józanabb világgazdaság

Megnyílik a 40. Világgazdasági Fórum Davosban szerdán

Egy józanabb világgazdaság és felelősségteljesebb nemzetközi bankrendszer megteremtéséről, a további válságok megelőzésének lehetőségeiről, valamint Haiti megsegítéséről szól majd elsősorban a szerdán több mint 2500 résztvevővel megnyíló, immár 40. davosi Világgazdasági Fórum. A vasárnapig tartó esemény ezúttal a "Javítsuk a világ állapotát: gondoljuk, tervezzük, építsük újra" mottó alatt zajlik.

2010.01.26 22:27MTI

"A globalizációval kapcsolatos eufóriát, amely Davost évekig jellemezte, mára aláásta a globális válság" - jelentette ki Joseph Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász, a fórum gyakori résztvevője. A fórum alapítója, Klaus Schwab szerint "jelenleg nincs mit ünnepelni".

Ugyanakkor Pascal Lamy, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) főigazgatója még mindig úgy véli, hogy Davos "egyedi történet, egyedi hely és egyedi pillanat".

A magas rangú nemzetközi résztvevők száma is kevesebb, mint az elmúlt években volt, az amerikai kormányzat is csak szerényen képviselteti magát az ötnapos eseményen, amelyet Nicolas Sarkozy francia államfő nyit meg.

Az idei találkozó napirendjén az átfogó témákon belül szerepelnek még a klímaváltozás gazdasági hatásai, a korrupció, és az információtechnológiai bűnözés.

A fórumon megjelenik Bill Clinton korábbi amerikai elnök is, aki azonban nem az amerikai gazdaságpolitika, hanem Haiti ügyében jár majd: az ENSZ haiti különmegbízottjaként a fórum résztvevőit adakozásra és közös gondolkodásra bátorítja: hogyan lehetne a leghatékonyabban segíteni a földrengés sújtotta ország amúgy is rendkívül szegény lakosságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.