A szociális piacgazdaság mellett állt ki az EPP

A válságból való kilábalás a szociális piacgazdaság elvei alapján valósítható meg

A szociális piacgazdaság mellett állt ki és a koppenhágai klímacsúcs sikerére szólított fel csütörtökön Bonnban véget ért kongresszusán az Európai Néppárt (EPP).

2009.12.10 17:18MTI

A 38 európai ország 74 kereszténydemokrata, illetve konzervatív pártját tömörítő szervezet kétnapos tanácskozásán újraválasztották az EPP elnökségét. A néppárt elnöke továbbra is az egykori belga miniszterelnök, Wilfried Martens maradt, míg az alelnökök közé ismét beválasztották Orbán Viktort, a Fidesz vezetőjét. A csaknem 1500 küldött az elfogadott záródokumentumban úgy értékelte, hogy a jelenlegi gazdasági, illetve pénzügyi válságból való kilábalás csakis a szociális piacgazdaság elvei alapján valósítható meg. Ezek az alapelvek magukban foglalják a gazdasági növekedéshez szükséges feltételek biztosítását, ugyanakkor a szociális igazságosságot és a szolidaritást is - hangsúlyozta a dokumentum, amely a válság leküzdése érdekében a munkahelyek biztosítását elsődleges feladatnak nevezte.

Az európai jobbközép pártok vezető képviselői állást foglaltak amellett is, hogy a jelenlegi helyzetben, a globalizáció körülményei között a gazdaság, illetve a pénzpiacok biztonságosabb működése érdekében az eddiginél jobb szabályozásra, illetve hatékony ellenőrzésre van szükség, olyan szabályokra, amelyek az EPP által képviselt etikai, illetve erkölcsi értékeken alapulnak. Az EPP pártjai külön felhívással fordultak a Koppenhágában folyó klímavédelmi csúcstalálkozóhoz. A kiotói egyezményt felváltó új, hosszú távú megállapodás előkészítését nem csupán a legfontosabb célnak, hanem alapvető politikai és erkölcsi kötelességnek nevezték. Úgy értékelték, hogy a veszélyes klímaváltozás súlyos következményeinek megakadályozása hatékony hozzájárulást jelenthet a tartós gazdasági növekedéshez, a munkahely-teremtéshez, és ezáltal elősegítheti a gazdasági válságból való kilábalást. A küldöttek elfogadtak több más dokumentumot is, köztük a Fidesz indítványát egy európai roma stratégia kialakítására.

A javaslattal kapcsolatban Orbán Viktor pártelnök magyar újságírók előtt emlékeztetett: Európában 10-12 milliót tesz ki a romák száma. Munkahelyük, megélhetésük ügye, az oktatás és általában a kultúra kérdése, a társadalmi együttélésbe való bevonásuk a legfontosabb európai kérdések közé tartozik. A párt ezért közös európai stratégia kidolgozását indítványozta a romák helyzetének javítására, társadalmi integrálódásuk biztosítására.

A kongresszus zárónapján szólalt fel mások mellett a házigazda Angela Merkel kancellár, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke. A kancellár beszédében a keresztény értékek erősebb képviseletét sürgette és állást foglalt a szabadság, illetve a demokrácia, továbbá a szolidaritás mellett. A szabadsággal kapcsolatban hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egyben felelősséget is jelent.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság konzervatív elnöke felszólalásában méltatta a legutóbbi európai parlamenti választásokon a jobbközép pártok által elért eredményeket, és úgy értékelte, hogy az EPP erősebb, mint valaha. A néppárt legfontosabb feladatának a szociális piacgazdaság védelmét és megszilárdítását nevezte. Ugyancsak a felszólalók között volt Herman Van Rompuy, az Európai Tanács közelmúltban megválasztott első állandó elnöke.

A volt konzervatív belga miniszterelnök egyfajta ars poeticát fogalmazott meg januári hivatalba lépése előtt, utalva arra: a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben, az Európai Unió előtt álló kihívások közepette legfontosabb feladatának a konszenzusteremtést tartja.

Az uniónak - mint fogalmazott - olyan közösségnek kell lennie, amelyben mindenki otthon érzi magát, és minden tagállam egyenlő. A politikus a többi között annak a nézetnek adott hangot, hogy a nyugat-balkáni államok számára biztosítani kell a csatlakozás perspektíváját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.