Nyerő manapság az őszinteség?

Túlképzett munkanélküliek: diplomatagadástól a hamburgersütésig

Húsz évvel ezelőtt még biztos megélhetést nyújtott, ha volt egy diploma a mellényzsebben. Az új évezredben egyre többektől hallani: három diplomám van, de nem kellek a kutyának se... Nagyot fordult a világ, sokan egyes állásinterjúkon letagadnak a felsőoktatási okleveleik számából.

2009.12.09 15:48estihirlap.hu

A magyar munkanélküliségi ráta 10 százalék fölé ugrott, a gazdasági válság miatt több tízezren csatlakoztak az álláskeresők táborához, a lehetőségek pedig egyre jobban beszűkültek. Az egyetemekről özönlenek a frissdiplomások, de csak a legszerencsésebbeknek akad néhány hónapon belül munka. Az állástalanok nagy része végső elkeseredettségben akár vécét is pucolna. Ezután jön a feketeleves: kiderül, hogy a munkaadónak nem kell diplomás vécépucoló.

Az elutasítás oka lehet, hogy a munkáltató szerint a túlképzett munkatárs nem fogja nagy lelkesedéssel végezni a munkáját, vagy magasabb pozícióra fog vágyni. Ugyebár ez senkinek sem jó. A Foglakoztatási és Szociális Hivatal szakmai tanácsadója, dr. Pongrácz Erika az Esti Hírlapnak elmondta: nem feltétlenül jó, ha valaki végzettségén alul keres munkát, de már hallott olyanról, hogy valaki diplomával takarítónak csapott fel. De legtöbbször az ellenkezője történik, diplomát hazudnak. Sok munkavállaló baráti tanácsokra hallgatva letagadja felsőoktatási papírjait, de a munkajogász ezt nem tanácsolja, még ha járható útnak is tűnik.

De akkor mit lehet tenni a tornyosuló számlákkal? - A munkanélküliség tíz százalék felett van, ez a legnagyobb probléma. Ezt sem én, sem ön nem tudja megoldani - mondta lapunknak dr. Pongrácz Erika, aki elmondta: olyan tételes rendelkezést nem tartalmaz a Munka Törvénykönyve, miszerint a munkavállalónak közölnie kellene az őt alkalmazni kívánó munkáltatóval a végzettségét, illetve a munkatapasztalatát. Más kérdés, hogy a közalkalmazottak és a köztisztviselők esetében már más a helyzet, hiszen az ő besorolásuk, illetve díjazásuk a megszerzett végzettségükhöz, illetve a jogviszonyuk hosszához igazodik, s ezért tőlük a munkáltató feltétlenül be kell kérje a végzettségüket igazoló okmányokat, illetőleg azokat a dokumentumokat, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy az életpályájuk során hol és mikortól-meddig dolgoztak. A közszférában dolgozók esetében tehát „lehetetlen" eltitkolni a végzettséget, illetve a munkatapasztalatot.

- A Munka Törvénykönyve ugyanakkor tartalmaz egy olyan úgynevezett „általános szabály"-t, mely szerint a munkáltató és a munkavállaló a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeinek megfelelően, kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni. Az a munkavállaló tehát, aki becsapja a munkáltatóját a végzettsége, illetve a szakmai tapasztalatai tekintetében, ezt a szabályt óhatatlanul megsérti. Így ha a későbbiekben kiderül az igazság, a munkáltató az együttműködési kötelezettség megszegésére és a munkavállaló megtévesztő magatartása miatt kialakult bizalomvesztésre hivatkozva felmondhat. - figyelmeztetett a munkajogász a veszélyekre, amely hosszú éveken át is kihathat a pályafutásunkra, hiszen a felmondás oka bekerülhet a papírjaink közé.

- Nem javasolható tehát az, hogy - bármilyen nehéz anyagi helyzetben lett légyen is valaki - eltitkolja a végzettségét és a szakmai gyakorlatát, hiszen az ilyesmi egy olyan hosszútávú kapcsolatban, mint amilyen egy munkaviszony, előbb-utóbb szinte biztosan kiderül, és akkor nemcsak azzal kell számolnia a munkavállalónak, hogy felmondanak neki, de még a munkaügyi papírjaiba is bekerülhet az egész eset, mint egy, a szavahihetőségét megkérdőjelező körülmény - sorolta lapunknak indokait a Foglakoztatási és Szociális Hivatal szakmai tanácsadója.

Tanácsként a jogásznő azt javasolta, hogy ilyen esetekben inkább a munkavállaló hangsúlyozza ki az interjú során, hogy milyen szívesen sütne hamburgert, kihívásnak fogná fel új munkakörét, s őszinteséggel próbálja megnyerni az állást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.