Várat magára a gazdasági felívelés

Állampapír és devizapiac: Gyengült a forint, de semmi komoly

A forint a tegnapi borúsabb befektetői hangulatban és eladó nyomás közepette 267-ig gyengült az euróval szemben. Ma reggelre 268, majd a fölé csúsztak fel a jegyzések, de ez egyelőre semmi komoly és összhangban van a többi régiós deviza teljesítményével és az általános kockázatvállalási kedv átmeneti csökkenésével magyarázható.

2009.11.20 11:43ma.hu

A zloty 4.1470-ig, míg a cseh korona 25.70-ig erőtlenedett mostanra a közös devizával szemben. Igaz, a nyugat-európai és a régiós tőzsdék péntek reggel mind zöld tartományban járnak, ez egyelőre még nem volt elég a devizák erősödéséhez. A nap későbbi részében – a jelenlegi információk alapján – a 266-269-es sávot tartják valószínűnek az euróval szemben, tehát nem számítanak érdemi gyengülésre a jelenlegi szintekről. A hétfői 50 bázispontos MNB alapcsökkentés továbbra sincs veszélyben, tehát várakozások szerint az alapkamat november 23-án 6.5 százalékra fog csökkenni.

Állampapír aukció

A tegnapi államkötvény aukciókon az ÁKK a tervezettnek megfelelő összegű kötvényt értékesített. Igaz a 3 éves papírból a tervezettnél 5 milliárd forintnyival több, míg az 5 évesből ennyivel kevesebb talált gazdára. A két héttel ezelőtti legutóbbi kötvénykibocsátáshoz képest 10-20 bázisponttal csökkentek az átlaghozamok, igaz az utóbbi egy hétben végbement jelentős másodpiaci hozamcsökkenés következtében az előző napi referenciahozamoknál valamivel magasabbak lettek az átlaghozamok.

Az érdeklődés továbbra is stabilnak volt nevezhető, nem mellesleg növelte a vételi kedvet a hétfore várt újabb 50 bázispontos alapkamat-csökkentés. A 3 éves (2013/E) államkötvény aukción az értékesítésre meghirdetett 25 milliárd forintnyi mennyiségre 106.3 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, a kibocsátó az eredetileg meghirdetett mennyiségnél 5 milliárddal többet 30 milliárdot fogadott el. A lefedettség 3.54-szeres, az aukciós átlaghozam 6.94 százalékos lett. Az aukciós átlaghozam 24 bázisponttal alacsonyabb a legutóbbi kibocsátás átlaghozamánál, igaz 15 bázisponttal magasabb az elozo napi 3 éves referenciahozamnál. A mai aukción az elfogadott ajánlatok hozama 6.93 és 6.97 százalék között szóródott.

Az 5 éves (2015/A) államkötvény aukción az értékesítésre meghirdetett 15 milliárd forintnyi mennyiségre mindössze 14 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, a kibocsátó az eredetileg meghirdetett mennyiségnél 5 milliárddal kevesebbet 10 milliárdot fogadott el. A lefedettség 1.42- szeres, az aukciós átlaghozam 7.17 százalékos lett. Az aukciós átlaghozam 7 bázisponttal alacsonyabb a legutóbbi kibocsátás átlaghozamánál és 25 bázisponttal magasabb az előző napi 5 éves referenciahozamnál. A mai aukción az elfogadott ajánlatok hozama 7.09 és 7.21 százalék között szóródott.

A 10 éves (2019/A) államkötvény aukción az értékesítésre meghirdetett 10 milliárd forintnyi mennyiségre 20.15 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, a kibocsátó az eredetileg meghirdetett mennyiséget fogadta el.

A lefedettség 2.02-szeres, az aukciós átlaghozam 7.36 százalékos lett. Az aukciós átlaghozam 14 bázisponttal alacsonyabb a legutóbbi kibocsátás átlaghozamánál és 12 bázisponttal magasabb a tegnapi 10 éves referenciahozamnál. A mai aukción az elfogadott ajánlatok hozama 7.34 és 7.39 százalék között szóródott.

Nemzetközi
Annak ellenére, hogy a szerdán nyilvánosságra került októberi amerikai megkezdett házépítések és kiadott építési engedélyek is messze alulmúlták a várakozásokat a Wall-Street két napja még csak hajszálnyi mínuszban zárt. Tegnap viszont már derekas 1-1.5 százalékos mínuszban végeztek a főbb indexek, ami nagyrészt még az előző nap híreinek lereagálása volt. Ami a csütörtöki makroadatokat illeti, a friss (505k) és folyamatos (5,611k) munkanélküli segélykérelmek száma nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakult a legutóbbi mérések szerint.

Az októberi vezető indikátorok és a Philadelphia Fed index - mindkettő bizalmi, hangulatindikátor - is növekedni tudott az előző hónaphoz képest, igaz csak utóbbi tudott pozitív meglepetést okozni. Emellett viszont a Bank of America/Merill Lynch háza tájáról a technológiai szektorra vonatkozó leminősítések érkeztek, ami eladó nyomás alá helyezte a Nasdaq papírjait. Péntek reggel Ázsiában is 0.5-1 százalék körüli lejtmenet valósult meg. A BoJ alaprátájában a várakozásoknak megfelelően nem történt változás, az alapkamat 0.1 százalékon maradt és valószínűleg marad is még egy jó ideig.

A távol-keleti szigetországban az új kormány megalakulása óta fokozódnak a véleménykülönbségek a jegybank és a pénzügyminisztérium között. Míg az előbbi most is feljavította a gazdaság teljesítményére vonatkozó várakozásait, addig az utóbbi a deflációba süllyedés miatt sokkal pesszimistább. Igaz, ez az alapkamatot illetően egyelőre nem akut probléma, hiszen emelni várhatóan csak 2011-ben fog a BoJ.

A nyugat-európai börzék jelenleg 0.6-0.7 százalék körüli pluszban járnak, de ez egyelőre még csak a tegnapi nagyjából 1.6 százalékos esések utáni olcsó vételi lehetőségeknek köszönhető. Az októberi német termelői árindex látott napvilágot még reggel, ami az árak változatlanságát mutatta az előző hónaphoz képest. A várakozások 0.2 százalékos emelkedésről szóltak. Ez egyrészt a kereslet alacsony szintjére, de a másik oldalról az inflációs nyomás hiányára is utal.

A piac egyelőre nem reagált érdemben a számokra. A Wall-Street indexeinek futures-ei egyelőre stagnálnak. A nap folyamán már nem lát napvilágot nemzetközi piacbefolyásoló adat. A csütörtöki eladói nyomás után hajszálnyi emelkedésre vagy oldalazásra számítanak a részvénypiacokon. A dollár 1.4880-nál jár az euróval szemben, annak megfelelően, hogy egyelőre bizonytalanok a piacok, hiszen újabb néhány kijózanító makroadatot láthattunk az utóbbi napokban. Ezek arra utalnak, hogy a gazdasági felíveléshez hosszú és rögös út fog vezetni, amiben akár elképzelhetőek stagnálási akár kisebb visszaesési periódusok is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.