Döntött a Fővárosi Bíróság

Nincs több titok: Nyilvánosak a rektori fizetések!

Nyilvános a Szent István Egyetem rektorának, rektorhelyetteseinek és dékánjainak fizetése - mondta ki a Fővárosi Bíróság szerdán.

2009.11.19 15:04MTI

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet szóbeli indoklása szerint az állami pénzből működő, közfeladatot ellátó intézmények vezetőinek közfeladatai ellátása során kapott jövedelme közérdekből nyilvános adat - mondta el az MTI-nek a felperest képviselő Baltay Levente ügyvéd, a Társaság a Szabadságjogokért szervezet munkatársa.

Hozzátette: a pert Bodoky Tamás, az Index újságírója indította közérdekű adatok kiadása érdekében a Magyar Rektori Konferencia és az egyetem ellen. A per előzménye, hogy az újságíró 30 egyetemtől próbálta sikertelenül megtudni a rektorok jövedelmét. Az elutasító válasz a rektori konferenciától érkezett, mely szerint az az álláspontjuk, hogy ezek a fizetések nem nyilvánosak. A felperes álláspontja ugyanakkor az volt: az adófizetőknek joguk van megtudni, hogy az állam mire költi a tőlük kapott pénzt.

A Fővárosi Bíróság csütörtökön a rektori konferencia vonatkozásában ugyan azt állapította meg, hogy nem adatkezelő, ezért ennyiben elutasította a keresetet, ám az egyetem vonatkozásában helyt adott annak, és kötelezte, hogy három évre visszamenőleg adja ki a kért adatokat. Baltay Levente szerint a döntés precedens értékű, és ha jogerőre emelkedik, minden felsőoktatási vezető fizetése nyilvánossá válhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.