Koldusszegény hula-táncosok

Hawaii egyre mélyebben a válság örvényében

A recesszió miatt súlyos gondokkal küzd az Egyesült Államok 50. tagállama, Hawaii; a strandok szinte üresek, a munkanélküliség nő, az adóbevételek zuhannak, és egyre-másra mennek tönkre a jórészt hitelből épített új szállodák.

2009.10.18 12:59MTI

Az ingatlanpiaci válság jóval pusztítóbb erejű a Csendes-óceánon fekvő szigetcsoporton, mint az Egyesült Államok szárazföldi területein. Az évtized elején, az ingatlanszektor felfutása idején befektetők egész sorát csábította a nyaralóhelyre a gyors nyereség reménye. Több száz hotel cserélt gazdát, szobák és lakosztályok ezreit újították fel és tömegével nőttek ki új szállodák a szigetek vulkanikus eredetű talajából.

A beruházásokat főként hitelből hajtották végre: a Real Capital Analytics tanácsadó cég felmérése szerint Hawaii-on egy szállodai szobára vetítve 23.256 dollár adóssága van a befektetőknek, míg például Kaliforniában 5083 dollár ez az arány, Floridában pedig 5345 dollár, pedig gigantikus építkezések ott is folytak, főleg Miamiban. A világ két vezető gazdasága, az Egyesült Államok és Japán között félúton fekvő szigetcsoporton egészen a válság elmélyüléséig jól mentek a dolgok, az év eleje óta azonban mind kevesebb a turista.

A szobák több mint egyharmada üresen áll, holott 2005-ben még átlagosan 80 százalékos volt a kihasználtság. Az árak közben zuhannak: a válság tavaly őszi elmélyülését megelőzően éjszakánként átlagosan 200 dollárba került egy szállodai szoba, most 150 dollár alatt van az ár, de a 25 százalékos csökkenés sem pörgette fel a forgalmat. A nagy adósságteher, az elmaradó vendégek és a szobaárak visszaesése életveszélyes koktél: a hoteltulajdonosok egyre nagyobb része nem tudja kitermelni a havi törlesztőrészletet.

Tavaly szeptemberben 594 jelzáloghitel dőlt be, idén szeptemberben viszont már 969, így aztán a szigeteken megforduló bankárok közül lassan már több a szolgálati úton lévő, mint a vakációzó. A válság a legnagyobb neveket sem kíméli: áprilisban a Kapula Bay egyik ékköve, a Ritz-Carlton tulajdonosa sem tudott törleszteni, és a hotel a Barclays Bankhoz került. A recesszió következtében korábban szinte ismeretlen problémákkal küzd Hawaii. Ilyen a munkanélküliség, amely a 2008 elején mért 2 százalékról idén nyárra felszökött 7,5 százalékra. Az állam hazai össztermékét (GDP) adó idegenforgalom visszaesése miatt az adóbevételek is csökkennek, a szeptemberrel véget ért negyedévben 112 millió dollárral - 10 százalékkal - kevesebb folyt be az egy évvel korábbinál. A válság miatt a földrajzi fekvés sem előny, hanem hátrány, hiszen a recesszió dacára mégis nyaralni induló amerikaiak többsége közeli célpontot választ, Mexikóba vagy a karibi térségbe utazik a messzi Hawaii helyett, az amerikai szárazföld és Honolulu közötti járatokat üzemeltető társaságok számára pedig a jegyárak csökkentése a nagy távolság miatt önmagában is veszteséget okozna, ezért inkább ritkítják a járatokat.

Két helyi légitársaság, az Aloha Airlines és az ATA már meg is szűnt, és a kizárólag belföldi útvonalakon közlekedő cégek is szenvednek. Közülük kettő, a Mokulele Airlines és a go! összeolvadt, és az újonnan létrejött cég mellett csupán egy légitársaság, a Hawaiian Airlines gépei járnak a nyolc sziget repülőterei között - áll a Die Presse című osztrák lap vasárnapi számában megjelent beszámolóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.