E-Money konferencia november 3-án

Egyre inkább előtérbe kerülnek az elektronikus fizetések

Egyre szívesebben vásárolnak a magyarok készpénz használata nélkül. A bankkártya mellett a mobiltelefonos fizetés, virtuális számla és egyéb online fizetési megoldások is egyre népszerűbbek.

2009.10.17 14:59ma.hu

A november 3-án megrendezésre kerülő E-Money Symposium konferencia részletesen elemzi az életünket megkönnyítő legújabb szolgáltatásokat és bemutatja a elektronikus pénz használatával járó veszélyeket is. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint jelenleg Magyarországon mintegy 9 millió bankkártya van forgalomban.

A felmérések szerint ma már a bankkártyával rendelkezők 8 százaléka, azaz több mint 700.000 ember vásárol az interneten, ez közel hétszerese a négy évvel ezelőtti hasonló felmérés alapján készült becslésnek.

A bankkártyás fizetések gyakoriságát illetően is kedvező a tendencia, a négy évvel ezelőtt mért 2-3 alkalommal szemben most már havonta átlagosan öt esetben fizetünk kártyával. A statisztikák alapján már itthon is kellőképpen megerősödött a bizalom a készpénz nélküli vásárlási megoldásokkal kapcsolatban, ugyanakkor sok még a tennivaló és nagy lehetőségek vannak a területen. A világ fejlett részein az online banki szolgáltatások, elektronikus fizetési megoldások elterjedése miatt a készpénzes fizetés már szinte ritka eseménynek számít.

Több mint 9 millió mobiltelefon van Magyarországon, így érdemes kihasználni a mobiltelefonos fizetéssel járó előnyöket. Annál is inkább, mert a mobiltelefon a bankkártyáknál biztonságosabb fizetőeszköz és a MobilFizetéssel – ezzel a kényelmes és biztonságos fizetési csatornával - elérhető szolgáltatások és termékek köre is egyre bővül. A mobil operátorok világszerte egyre többet foglalkoznak azzal, hogy ezt a csatornát egyre több szolgáltatások kapcsán lehessen használni.

Hazánkban egyre több elektronikusan fizethető szolgáltatás jelenik meg a piacon – e-ticket, MobilFizetés, stb. –, a leggyakrabban mégis csak benzinkutaknál, ruha és cipő vásárlásakor, gyógyszertárakban, postán, valamint a könyvesboltokban kerül sor készpénzmentes fizetésre. Jelentős fejlődést mutat, hogy a benzinkutaknál és a szupermarketekben már egyértelműen az elektronikus fizetési eszközök elterjedtebbek, ugyanakkor a felmérések szerint sokan egyáltalán nincsenek tisztában az elektronikus fizetési lehetőségekkel.

Sőt, egy közelmúltban készült tanulmány szerint a tulajdonosok harmada még a saját bankkártyájáról sem tudja, hogy az vajon alkalmas-e online fizetésre, használható-e külföldön. Van tehát még hová fejlődni ezen a területen. Az e-fizetés kapcsán a leggyakoribb félelem a biztonság kérdésével kapcsolatos: a különböző személyazonossággal való visszaéléssel, bankszámla feltöréssel kapcsolatos városi legendák és esetenként igaz történetek nyilvánvalóan visszatartó erőt jelentenek az online fizetés elterjedése kapcsán.

A november 3-án negyedik alkalommal megrendezésre kerülő E-Money Symposium rendezvénynek az a célja, hogy a MobilFizetés, virtuális jegyek, elektronikus számlázás kapcsán a legújabb technológiai trendeket, biztonsági eljárásokat bemutassa az érdeklődőknek.

A konferencián a Magyar Nemzeti Bank képviseletében a pénzforgalom- és értékpapír elszámolásért felelős igazgató - Bartha Lajos, az FHB Bankcsoport vezérigazgató-helyettese - Foltányi Tamás, a Magyar Telekom NyRt. innovációs és üzletfejlesztési igazgatója - Pukler Gábor, a Pannon GSM Távközlési Zrt. vezérigazgató-helyettese - Dr. Drozdy Győző, valamint az EME Zrt. igazgatósági elnöke – Fürst György is elmondják véleményüket arról, hogy milyenek az elektronikus fizetés lehetőségei Magyarországon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.