Megfoszthatják az év borásza címtől Vincze Bélát

Sokat árt a Vincze-ügy a magyar borászatnak

Bár egyelőre a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) nem erősítette meg a hírt, hogy Vincze Béla saját pincéjéből származó borai is fennakadtak a hatóság vizsgálatán, a borász szakmából nyilatkozók szerint az ügy sokat árt a magyar borászatnak mind erkölcsi, mind piaci szempontból.

2009.10.15 18:51MTI

A Népszabadság szerint a napokban befejeződött Vincze Béla saját pincéjében lévő borok hatósági vizsgálata, amelyről Kocsi Emília, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) Borminősítési Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta: a 2005-ös évjáratú egri bikavérben mutatott ki a műszer literenként 14,8 gramm glicerint. Ez jóval meghaladta a természetesnek mondható 6-10 grammos mennyiséget.

Az ugyanebből az évjáratból származó cabernet franc-ban is sok, 14 gramm volt a glicerin, és 17,8 grammos eredménnyel megbukott a vizsgán egy tétel blauburger is. A napilap információját csütörtökön az MTI érdeklődésére a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal nem erősítette meg, mondván, hogy az ügyben nem nyilatkoznak.

Amennyiben bebizonyosodnak a sajtóban megjelent, az egri Vincze borászatra vonatkozó újabb borhamisítási vádak, akkor a város hegyközsége 3 évre eltilthatja az "egri" név használatától Vincze Bélát - közölte az MTI érdeklődésére az Egri Hegyközség elnöke. Simon József az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a mostani hír még inkább lesújtotta, mint a szeptember végi eset. Akkor a természetesnél több mint kétszer több glicerint talált az egri Vincze borászat vizsgálatra beküldött mintáiban a Borminősítési Igazgatóság, a borászatot ezért 30 napra bezáratta.

A kiküldött ellenőr ugyanakkor nem találta meg a megjelölt tételt a borászatnál. Vincze Béla akkor azt állította, hogy a bor két másik pincészetben található. Ezt követően mintát vettek mindkét pincészetnél, illetve abból a borból is, amelyet Vincze Bélának a beküldött tétellel megegyező ellenmintaként palackban kellett tárolnia. Előbbiekben nem, utóbbiban viszont újra glicerintöbbletet mutattak ki a vizsgálatok. A borászt a mostani sajtóhíreket követően az MTI nem tudta elérni.

Ugyanakkor a borhamisítási ügybe keveredett borászt a szakmai szervezetek - a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a Magyar Bor Akadémia - vezető tisztségviselői erkölcsileg egyöntetűen elítélték, hangsúlyozva, hogy a Vincze-ügy sokat árt a magyar borászatnak mind erkölcsi, mind pedig a piaci szempontokat figyelembe véve. A vezető tisztségviselők hiányolták az ügyben a pontos tájékoztatást.

Egyben emlékeztettek arra is, hogy a többlet glicerin az emberi egészségre nem ártalmas. Az MTI-nek az ügyről nyilatkozni hajlandó borászok ugyancsak elítélték, egyben szerencsétlen ügynek nevezték, ami Vincze Bélával történt. Hangsúlyozták, hogy a magyar borászok többsége tisztességes eszközökkel, jó alapanyagokból, jó bort készít. Árvay János, tokaji borász sajnálatosnak nevezte a történteket, míg Badacsonyból Csanádi József az egyértelmű erkölcsi károk mellett a negatív piaci hatásokat is említette: Gere Attila villányi borász szerint pedig "felfújták Vincze Béla ügyét". Hozzátette: "egyébként ki vagyok akadva".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.