Mélyebben nyúlhatunk a zsebünkbe

A lakosságnak 1,3 és 6,2 százalék között emelkedik az áram ára

November 1-jén szolgáltatónként eltérően 1,3 és 6,2% között nő az áram végfelhasználói ára a lakosság, a kisfogyasztók és a közintézmények számára.

2009.10.15 14:35MTI

Az E.ON szolgáltatónál 6,2 százalék, a Démásznál 3,9 százalék, az Émásznál 1,3 százalék, és az Elműnél 2,4 százalék lesz az áremelés átlagos mértéke. Az egyes szolgáltatók között eltérő árakat a területi sajátosságok indokolják. Az átlagos fogyasztású háztartásokban van, ahol az átlagnál kisebb, máshol kicsit magasabb az áremelés mértéke. Az energiahivatal a tájékoztatóban hangsúlyozza, hogy a szolgáltatók a hivatalhoz eljuttatott áremelési kérelmükben már számoltak a földgázárak októberi csökkenésével.

A kért átlagos áremelést azzal indokolták, hogy a hivatal által engedélyezett, kilowattóránként 1,9 forint árrést nem érték el, és az átlagosnál jóval drágább, de kötelező átvétel alá eső villamos energia mennyisége a vártnál magasabb részarányú volt. A villamosenergia-piac 2008 eleje óta teljes mértékben liberalizált. Hatósági ára csak a rendszerhasználatnak van, míg az egyetemes szolgáltatók árrését a hivatal szabja meg a szolgáltatás indokolt költségeinek elismerésével. A Dunántúlon és a Tiszántúlon tevékenykedő E.ON a kérelmében magasabb áremelést kért, míg a többi szolgáltató eredeti kérelmét hagyta jóvá a hivatal.

Az E.ON csoport egyetemes szolgáltatójánál egy kilowattóra villamos energia ára - a rendszerhasználati díjak és az adók nélkül - átlagosan 23,4 forint lesz, az átlagos fogyasztású háztartásban 23,32 forint. A végfelhasználói ár egy átlagos háztartásban 3,6 százalékkal nő az E.ON szolgáltatónál. A Démásznál az átlagár 22,37 forint lesz, az átlagos háztartásokban 22,73 forint, és ebben a kategóriában a végfelhasználói áremelés mértéke 3,8 százalék.

Az Émásznál az átlagár 22,25 forint, az átlagos háztartásban pedig 23,02 forint, ami a végfelhasználói árban 1,1 százalékos emelést jelent. Az Elműnél az átlag 22,01 forint, az átlagos háztartásban pedig 21,6 forint, ami a végfelhasználói árban 2,5 százalék emelést jelent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.