Célja a lejáró devizaadósság kiváltása lesz

Újabb 1 milliárd eurós kötvénykibocsátást tervez Magyarország

Magyarország újabb 1 milliárd euró értékben tervez eurókötvényt kibocsátani 2010 első félévében, megfontolás kérdése lehet, hogy a kötvényt dollárban jegyezzék - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter pénteken Londonban.

2009.09.19 06:58MTI

Oszkó Péter újságíróknak elmondta: 2010 első felében az idén nyári 1 milliárd euróhoz hasonló nagyságú kötvény kibocsátását tervezi Magyarország. A kibocsátás esetleg dollárban is történhet. A pénzügyminiszter rámutatott, a jövőre devizában piacra kerülő magyar kötvények célja a lejáró devizaadósság kiváltása. Magyarország nem tervez olyan kötvénykiadást, ami növelné az ország devizaadósságát - hangsúlyozta.

Oszkó Péter azt mondta továbbá, hogy Magyarország nem tervez jenben, vagy svájci frankban történő kötvénykibocsátást. A pénzügyminiszter kedden azt mondta a Dow Jones hírügynökségnek, hogy nem látja szükségét újabb külföldi kötvénykibocsátásnak az idén. Oszkó Péter egyelőre még korainak nevezte az ERM-2 árfolyamrendszerbe, az eurózóna "előszobájába" történő belépésről beszélni.

Szavai szerint erről "először el kell gondolkodni, tárgyalni és megállapodni, és csak utána nyilvánosságra hozni". Magyarországnak jelenleg nincs hivatalos eurózóna-csatlakozási dátuma. A pénzügyminiszter a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának vezetőjével szeptember elején jelentette be: szakértői szinten megállapodtak arról, hogy hat hónappal, 2010. október 5-ig meghosszabbítják a lehívható készenléti hitel lejáratát, tekintettel a jövő tavaszi választásokra és az új kormány hivatalba lépésére.

Oszkó Péter pénteken úgy nyilatkozott, hogy szeptember végéig megszülethet a végleges döntés. Magyarország eddig az IMF-EU 20 milliárd eurós hitelkeretéből több mint 14,15 milliárdot vett fel. Az EU és a Világbank által biztosított összegből még 1-1 milliárd euró költhető el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.