"Sok a kockázat a költségvetési hiánycél körül"

KDNP: nem találni a foglalkoztatás bővítésére irányuló erőteljes lépéseket

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint nagyon sok a kockázat az idei és a jövő évi költségvetés hiánycéljának teljesülését illetően, a KDNP jóval pesszimistábban látja a helyzetet, mint a kormány - mondta Latorcai János kereszténydemokrata országgyűlési képviselő az MTI-nek, miután Oszkó Péter pénzügyminiszter tájékoztatta a parlamenti pártok képviselőit az IMF-hitel átütemezéséről.

2009.09.07 17:44MTI

A szakpolitikus nem osztotta a miniszternek a találkozón hangoztatott optimizmusát, és több szempontból is aggodalmának adott hangot. Kiemelte: a tavalytól mostanáig 25 százalékkal nőtt a munkanélküliség Magyarországon. A foglalkoztatottság csupán 38 százalékos, ami "döbbenetesen csekély".

Összehasonlításul elmondta, hogy "az egészséges költségvetéshez" az összlakosság mintegy 50-55 százalékának, az aktív korúak 60-65 százalékának a foglalkoztatottsága szükséges. Jelenleg ráadásul tíz százalék körüli a munkanélküliségi ráta, ami a segélyezés nagyfokú növekedésével is jár - mondta.

Az alacsony foglalkoztatottság azt is jelenti, hogy drasztikus mértékben csökken a személyijövedelemadó-befizetés. Drasztikusan visszaesett a lakosság fogyasztása is, és így az áfabevételek is jelentős mértékben csökkentek - tette hozzá. A költségvetésnek azokat a biztató pontjait nem látjuk, amelyek ezekre a problémákra megoldást jelenthetnének - mondta a kereszténydemokrata politikus. Hozzátette: nem találni a foglalkoztatás bővítésére irányuló "erőteljes lépéseket" a kormány politikájában. Az Európai Unióban minden ország, ahol már látják az alagút végét, a foglalkoztatásra és a kereslet bővítésére tett lépéseket.

A hitel átütemezésére és az eljövendő kormány mozgásterére vonatkozó kérdésre úgy válaszolt: az új kabinetnek ezt a hitelt vissza kell fizetnie. Bizonyos részletek azonban még ma sem ismertek, az új kormány legfeljebb abban tud majd lépéseket tenni, hogy milyen kondícióban fizessék vissza a hitelt.

Oszkó Péter pénzügyminiszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az eredeti, 2010. márciusi határidő helyett októberig hívhatja le Magyarország az IMF-Világbank készenléti hitelének fel nem használt részleteit, mivel a hitelkeretet biztosító nemzetközi szervezetek jóváhagyták a magyar fél kérését. Oszkó Péter közölte: már Magyarország rendelkezésére áll a Világbank 1 milliárd eurós hitele is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.