3,8 százalékos vállalt hiánycéllal készítik

Elvi megállapodás született a jövő évi költségvetésről

Csütörtökön lezárulnak a jövő évi költségvetésről tartott egyeztetések az MSZP-frakció és a kormány között, a vitás ügyekben elvi megállapodások születtek, de a hétfői frakcióülésen még lehet vita - tudta meg az MTI több szocialista politikustól csütörtökön.

2009.08.27 17:19MTI

Az MTI értesülései szerint megegyezésre jutott a kormány, az MSZP-frakció vezetése és az egyezetéseken részt vett szocialista polgármesterek az önkormányzatokat érintő, nagyságrendileg 120 milliárd forintos forráskivonásról. Ennek egyik fő tétele az az 50 milliárd forint, amely a kizárólag hazai költségvetési forrásból finanszírozott fejlesztések leállítását jelenti. Az MTI információi szerint uniós fejlesztések nem maradnak el, a társfinanszírozáshoz biztosítják a hazai forrásokat. 

A Nemzetközi Valutalapnak (IMF) küldött magyar szándéknyilatkozatban a helyhatóságokat érintő elvonás mellett szerepel a közösségi közlekedés finanszírozásának csökkentése is. Várhatóan ezzel a 40 milliárd forintos tétellel csökken a terület támogatása, de az MTI úgy tudja, hogy az állam a MÁV veszteségének és tőkepótlásának átvállalásából is kivonul. Megállapodás született az egészségügy jövő finanszírozásáról is, e szerint e szféra támogatása "szinten marad".
 
Ehhez hasonlóan az Út a munkához program költségvetési támogatása is az idei szinten marad 2010-ben is, de törvényt módosítanak ahhoz, hogy a programon változtassanak az eddigi tapasztalatok miatt. Szombaton Bajnai Gordon miniszterelnök az MSZP-frakció vezetésével, hétfőn pedig a parlamenti képviselőcsoporttal egyeztet a 2010-es büdzséről. 

A képviselők többsége nem vett részt az egyeztetésen, ők jövő hétfőn szembesülnek a részletekkel, így - bár az eheti megbeszéléseken elvi megállapodások születtek - a frakcióülésen kinyílhat még egy-egy vita. A frakcióülés utáni napon, szeptember 1-én, a kabinet rendkívüli kormányülésen tárgyalja első olvasatban a 2010-es költségvetés tervezetét és a terveik szerint 9-én el is fogadja a büdzsét, amelyet várhatóan 11-én benyújt az Országgyűlésnek.

A költségvetést a 3,8 százalékos jövő évre vállalt hiánycéllal készítik, ahhoz, hogy ezt tartani lehessen, az IMF-szándéknyilatkozatban vállaltakon felül is kell forrásokat elvonni az egyes fejezetektől. Szocialista képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy nehéz összevetni az egyes tárcák ez évi, és jövő évre tervezett költségvetési támogatását, hiszen a 2009-es büdzsé számait többször is megváltoztatták. 

A tavaly szeptemberben benyújtott költségvetési tervezethez képest összesen 1175 milliárd forintos bevételkiesést "könyvelhet el" az állam a gazdasági válság miatt - hívta fel a figyelmet az MTI-nek nyilatkozva Keller László, a frakció költségvetési munkacsoportjának tagja. A volt pénzügyi államtitkár elmondta: az elfogadott költségvetéshez képest 2009-ben 400 milliárd forintos megtakarítást értek el, a tavaly szeptemberi állapothoz képest pedig 1000 milliárd forintos kiadás csökkentést hajtottak végre.
 
A szocialista politikus kiemelte, hogy 2010-ben, a válságot megelőző időszakhoz, a konvergenciaprogramhoz viszonyítva, 900 milliárd forint spórolt meg a büdzsé a parlament és a kormány által meghozott különböző intézkedésekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.