Egyre több építőipari cég kerül felszámolás alá

Továbbra is mélyponton az ingatlanpiac

Bár a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az építőipar teljesítménye júniusban csaknem 16 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, a cégadatokon még messze nem látszik az ágazat válságának vége: júliusban 290 céggel szemben indult felszámolási eljárás az ágazatban, ami az Opten szerint lényegében megegyezik a tavasszal mért havi 300-as értékekkel.

2009.08.25 17:46MTI

Az Opten céginformációs szolgáltató közleménye szerint az építőipari termelés júniusi megugrása feltehetőleg néhány nagyberuházás átadásának köszönhető, miközben az ágazat egésze biztosan nem érezte meg a pozitív változásokat. Az elemzés idézi Csorbai Hajnalkát, a cég stratégiai igazgatóját, aki kifejti, hogy a felszámolási és végelszámolási adatok nem mutatnak javulást. 

Az idén júliusban 290 építőipari céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, míg tavaly júliusban 213 cég jutott erre a sorsra, vagyis a növekedés mértéke 36 százalék. Az Opten adatai szerint ez jócskán meghaladja az első hat havi 22 százalékos ütemet, vagyis a felszámolások növekedése nemhogy lassult volna, inkább erőteljes gyorsulásról tanúskodnak a számok.
 
Hasonló jelenséget tapasztalt az Opten a végelszámolásoknál is. Tavaly júliusban 114 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, míg az idén júliusban 192 vállalat végelszámolása indult meg az építőiparban. A növekedés 68 százalék, szemben az első hat havi 52 százalékkal. 
Az Opten szerint ebből is látszik, hogy júliusban nem enyhült az építőipari vállalkozásokra nehezedő nyomás, sőt az adatok tanúsága szerint még erősödött is. 

Az Opten stratégiai igazgatója szerint júliusban is folytatódott az a tendencia, hogy mind több nagy árbevételű cég kerül felszámolás alá. Ez pedig mutatja, hogy az ágazatra jellemző vállalkozói láncok mind magasabb szintjein dőlnek be cégek. Ennek nyomán pedig egyre több kisebb cég kerül bajba a kifizetetlen számlák miatt, ami az eleve gyenge likviditás miatt újabb fizetésképtelenségi helyzeteket idéz elő. 

Az Opten közleménye szerint júliusban 439 új építőipari vállalkozást jegyeztek be, ami 23 százalékkal kevesebb a tavalyi 572-nél. Az év első hét hónapjában 3.028 új céggel gyarapodott az ágazat, míg tavaly hét hónap alatt 4.333 új bejegyzést regisztráltak: a visszaesés 30 százalékos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.