A rossz hitelkonstrukció a ludas

Magosz: Milliárdokat fog kifizetni az állam a bankszektornak!

A Magosz szerint egy rossz jelzálog-hitelezési konstrukció miatt milliárdokat fog kifizetni az állam a bankszektornak; az ügyben a szövetség vizsgálatot követel a pénzügyminisztertől.

2009.08.22 11:48MTI

Budai Gyula, a Fidesszel szövetséges Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének szövetségi igazgatója azzal kapcsolatban állította ezt szombati budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a nemzeti földalapkezelő - amely azóta beolvadt a nemzeti vagyonkezelőbe - 2003 és 2007 között több száz olyan termőföld-értékesítési szerződést kötött - több milliárd forint értékben -, amelyek esetében a vételárat banki hitelből fizették ki, és jelzálog-szerződések jöttek létre.

Közlése szerint ezeknek a szerződéseknek közös ismertetőjele az állam készfizető kezessége arra az esetre, ha a hitelfelvevő nem tudná visszafizetni a vételárat, illetve hogy egy szakképesítés nélküli szakértő felülértékelte a területeket, valamint olyanok vették fel a hitelt, akikről tudható volt, hogy egy-másfél éven belül fizetésképtelenné válnak.

Lényegében a duplájára értékelték a földeket a valódi értékükhöz képest - állította Budai Gyula, megjegyezve, hogy a bankok mindenféle vizsgálat nélkül elfogadták a szakképesítés nélküli szakértő értékbecslését.

"Ebben az évben eljött az a pillanat, amikor a hitelek egy része bedőlt, és a bankok elkezdték beváltani a készfizető kezességet (...); vagyis a bankok felmondták a jelzálogszerződést, és a földek banki rendelkezés alá kerültek" - mondta Budai Gyula. Elmondása szerint az első követelésállomány - a Raiffeisen Bank részéről - mintegy 500 millió forint.

Ha az állam ezekben az esetekben készfizető kezességet vállalt, akkor a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek is megérdemelnék ugyanezt - vélekedett.

Budai Gyula szerint Oszkó Péter pénzügyminiszternek választ kell adnia arra, tudja-e, hogy a bankok benyújtották a számlát az államnak, illetve hogy milyen költségvetési forrásból fogják kifizetni a pénzintézetek követeléseit.

A magoszos szövetségi igazgató egyben felszólította a tárcavezetőt, indítson vizsgálatot, hogy kiderüljön, ki a felelős ezeknek a hitelszerződéseknek a megkötéséért.

Hangsúlyozta: álláspontja szerint az egész szerződési konstrukció felveti a csalás tényét, és ha valóban így van - folytatta - "ismét egy olyan csalássorozattal állunk szemben, amely vonatkozásában a pénzügyminiszter úrnak a vizsgálatot követően meg kellene tenni a büntetőfeljelentést".

Budai Gyula jelezte, ha Oszkó Péter nem, akkor a rendelkezésére álló dokumentáció alapján ezt megteszi ő maga.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.