Célkeresztben a kölcsönök

MNB: júniusban emelkedett a lakáscélú hitelek értéke

Júniusban a háztartások új forint és euró lakáscélú hiteleinek szerződéses értéke jelentősen emelkedett, míg a svájci frank alapúaké az előző havi szinten maradt, a nem pénzügyi vállalatok új forint- és euróhiteleinek szezonálisan igazított szerződésértéke pedig összességében csökkent - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

2009.07.31 11:09MTI

Az MNB adatai szerint júniusban a lakáscélú hitelek állománya 3.936 milliárd forint volt, szemben a májusi 4.033 milliárd forinttal. Ebből az 5 éven túli lakáshitel állomány júniusban 3.884 milliárd forintot, májusban 3.980 milliárd forintot tett ki.

A háztartások lakáscélú forinthiteleinek állománya júniusban 1.477,1 milliárdot, májusban 1.476,7 milliárd forintot tett ki. Az euró lakáshitelek állománya júniusban 129,6 milliárd forintra nőtt a májusi 118,7 milliárd forintról. Az egyéb devizában felvett lakáscélú hitelek június végi állománya 2.277,2 milliárd forintra csökkent a májusi 2.384,5 milliárd forintról.

A lakossági szabad felhasználású jelzáloghiteleknél az új szerződések szezonálisan igazított értéke gyakorlatilag nem változott.

A forint személyi hitelek szezonálisan igazított új szerződéses értéke kismértékben emelkedett, míg az euró és svájci frank alapúak új szerződéses értéke kismértékben csökkent. A forint áruhitelek szezonális hatásokkal korrigált értéke nőtt. A svájci frank gépjárműhitelek új szerződéseinek értéke az előző havi szinten maradt.

Júniusban a háztartások által felvett forint lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója csökkent, a svájci frank hiteleké emelkedett és az euró hiteleké alig módosult.

Nem változott az euró szabad felhasználású jelzáloghitelek hitelköltség mutatója, míg a forint és a svájci frank hiteleké csökkent. A személyi hiteleknél a hitelköltség mutató mindhárom devizanem (forint, euró, svájci frank) esetében csökkent.

A forint áruhitelek költsége csökkent, amelyet a hitelek összetételének megváltozása okozott. A svájci frank gépjárműhitelek költsége kismértékben csökkent.

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos kamatlábai az 1 millió euró érték alatti forint és euró alapú hiteleknél nem változtak, míg az 1 millió euró érték feletti forinthitelek esetében kismértékben, az euróhiteleknél pedig 1,1 százalékponttal emelkedtek.

Az új betétszerződések szezonálisan igazított értéke a háztartási szegmensben nőtt, míg a vállalati szegmensben nem változott jelentősen.

Az adott hónapban a háztartások és a nem pénzügyi vállalatok által újonnan elhelyezett forintbetétek szezonálisan igazított értéke növekedett, míg az euróbetéteké csökkent.

A háztartások euróbetéteinek átlagos kamatlába csökkent, a vállalati euróbetétek átlagos kamatlába viszont kismértékben nőtt. A háztartási és a vállalati forintbetétek átlagos kamatlába lényegében a májusi szinten maradt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.