Cél: védeni a kisemberek érdekeit

Összehangolt támadás a feketegazdaság ellen

A Csillagszóró hadművelet sikere nyomán közös cselekvési programot dolgoz ki és összehangoltan lép fel a feketegazdaság ellen nyolc állami szervezet.

2008.02.08 15:54MTI

Az erről szóló együttműködési megállapodást pénteken az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), az ÁNTSZ, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) élelmiszerláncot ellenőrző hatóságai, a vám- és a fogyasztóvédelmi hatóság, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) képviselői írták alá. 

Kondorosi Ferenc, az "Új rend és szabadság" programért felelős kormánybiztos a megállapodás aláírásakor hangsúlyozta: a közös fellépés a tisztességes vállalkozók és a kisemberek érdekeinek védelmét szolgálja; szeretnék, ha a jogkövető magatartás polgári értékké válna. Az együttműködés célja a hatékonyság növelése, a központi költségvetés és a társadalombiztosítási alapok bevételeit különösen veszélyeztető adózói jogsértések felderítése, az adó- és járulékfizetők körének bővítése, annak elérése, hogy a jogkövető magatartás minél szélesebb körben jellemzővé váljon. 

Az érintett hatóságok között az elmúlt években is voltak sikeres két-, illetve többoldalú együttműködések, ilyen volt tavaly a Csillagszóró hadművelet - mondta Papp István, az OMMF elnöke, aki az ORFK bevonását azzal indokolta, hogy nő a hatóságok fenyegetettsége, ezért elengedhetetlen, hogy időnként védelmet kérjenek. Az együttműködő hatóságok fellépnek a szolgáltatások, cégek fantomizálása ellen, ami a köztartozások eltitkolásának egyik elterjedt módja. 

Kiemelten ellenőrzik a vásárokat, piacokat, amivel jelentősen szélesíthető az adó- és járulékfizetők köre. A kormánybiztos elmondta: a hatóságok kockázatelemzés alapján fokozottan ellenőriznek majd egyes területeket. Ezek közé sorolta egyebek között az engedély nélkül végzett utaztatási tevékenységet, a keleti határ mentén jelentkező áru- és munkaerőmozgást, az adóelkerülést és a hamisításokat. 

A feketegazdaság felszámolására indított hatósági offenzíva várhatóan új területekre is kiterjed, így az együttműködés nem csak az adó és járulék eltitkolásának, vagy az engedély nélküli foglalkoztatásnak a felderítésére irányul, hanem célja lesz a környezetszennyezés, egyes veszélyes anyagok és készítmények kivitelével, illetve behozatalával összefüggő előírások, az élelmiszerbiztonságra vonatkozó korlátozások, tiltások megszegésének feltárása is. A hatóságok a húsvéthoz, az idegenforgalmi főszezonhoz és a téli ünnepekhez kötődően nagyobb létszámmal végzik az ellenőrzéseket. 

Az első akció február 21. és március 31. között lesz, nyáron június 30. és augusztus 25. között, télen november 20. és január 4. között lesznek nagy "csapatösszevonások". Kondorosi Ferenc korábban az MTI-nek elmondta: a feketegazdaság 2006-ban becslések szerint értékben 3.700 milliárd forint volt, ami megfelelt a nyugdíjasok éves járandóságának, vagy az egészségügyi büdzsé éves keretének. A kormánybiztos úgy vélekedett, hogy az idén a GDP-hez viszonyítva akár 3-4 százalékkal is csökkenhet a feketegazdaság, így mértéke a GDP 13-14 százalékára mérséklődne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.