Továbbra is bizonytalan a helyzet

A G8-ak és az IMF ellentmondóan látják a válságot

A hét legfejlettebb ipari hatalom és Oroszország alkotta csoport szerint a stabilizálódás első jelei ellenére "továbbra is bizonytalan a gazdasági és pénzügyi helyzet".

2009.07.09 09:56MTI

A G8-ak úgy vélik: a stabilizálódás első jelei ellenére "továbbra is bizonytalan a gazdasági és pénzügyi helyzet". A válság akkor enyhül majd jelentősen, amikor az állami gazdaságösztönző programok "hatásai kiteljesednek", áll a csúcs szerdai tárgyalási napját záró nyilatkozat még nem hivatalos változatában, amely szerint a Nyolcak "együtt és külön-külön is" minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy növekedés induljon meg a világgazdaságban.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) viszont szerdán kissé rontotta idei világgazdasági előrejelzését: az IMF szerint a világ GDP-je idén várhatóan 1,4 százalékkal csökken, jövőre viszont 2,5 százalékkal nőhet. Az IMF a "Világgazdasági Kilátások" időközi frissítésében tette közzé ezeket a számokat, a kilátások utolsó teljes kiadásában, áprilisban az IMF 1,3 százalékra várta a világgazdaság idei visszaesését, és 1,9 százalékra a jövő évi növekedését. Európa több országában sikeresek az autóipar válsága nyomán indított különböző roncsprémium programok. A roncsprémiumot az elmúlt év végén az európai országok közül elsőként Németország vezette be. A program olyan sikeres lett, hogy az országban rohamosan fogy az új autók vásárlását segíteni hivatott, úgynevezett roncsprémium-keret, és a kormány szerdai közlése szerint azt immár nem töltik fel.

Részben ennek tudható be, hogy májusban közel 16 éve a legnagyobb ütemben nőtt a német ipari termelés havi összehasonlításban, erősítve azokat a reményeket, hogy Európa vezető gazdasága megkezdte a kilábalást a válságból. A termelő ágazatok 3,7 százalékos teljesítménynövekedése messze túlszárnyalta a mindössze 0,5 százalékos elemzői várakozásokat.

A német Ifo gazdaságkutató intézet az euróövezet összesített hazai össztermékének (GDP) 4,8 százalékos visszaesését jósolta erre az évre. Az Európai Bizottság utolsó, májusi hivatalos jóslata 4,0 százalékos romlást valószínűsített idénre. Az Ifo legújabb előrejelzése szerint az euróövezeti GDP a második negyedévben 0,6 százalékkal csökkent, és további 0,4-0,4 százalékkal fogyatkozhat tovább a most kezdődött harmadik, majd a negyedik negyedévben, rendre az előző negyedhez képest.

A Deutsche Bank szerint Magyarország jó pontokat szerez a költségvetési szigorral. Angus Halkett, a bank elemzője szerint Budapesttel ellentétben a laza költségvetési politikát folytató Varsó kockáztatja a körültekintő, megfontolt pénzügyi lépésekkel szerzett hírnevét. Halkett elmondta: "a magyar kormány mindent megtesz a válság mélyülésének elkerülése érdekében, és azért, hogy beinduljanak a reformok, amelyeket az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap is elvár." A legnagyobb francia bank, a BNP Paribas egy feltörekvő piaci elemzője szerint a két országban megfigyelhető folyamatok a lengyel felől a magyar állampapírok felé billentik a mérleget nyelvét.

"A magyar gazdaság a korábbinál jóval erősebb alapokra épülve kerülhet ki a válságból" - mondta Bartosz Pawlowski. A Bloomberg honlapján szerdán megjelent összeállítás szerint a lengyel zloty az utóbbi három hónap során 2,5 százalékot erősödött az euróval szemben, a forint viszont 8,5 százalékot, ami az ötödik legjobb teljesítmény 26 feltörekvő piaci deviza közül.

A magyar kormány válságkezelésének részeként Frankfurtban szerdán kezdődött el, majd Amszterdamban és Londonban folytatódik a héten az a befektetői bizalomépítő (non deal) roadshow, amelyre magyar delegáció utazik Oszkó Péter pénzügyminiszter vezetésével. A befektetőkkel Oszkó Péter ismerteti a válságkezelésre vállalkozó szakértői kormány programját, amelynek döntő része 90 nap alatt megvalósult, így az államháztartási kiigazítás, a jövő évre elfogadott adóváltoztatások.

A válságkezelés a célja annak, hogy fél évvel meghosszabbította az Új Magyarország Fejlesztési Terv nyertes pályázói által igényelhető, megemelt összegű előleg nyújtásának határidejét a kormány - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A döntés értelmében a 2009. december 31-ig megjelenő pályázati felhívások esetén az elnyert támogatás akár 40 százalékát is előlegként igényelhetik a pályázók. Európa több országában sikeresek az autóipar válsága nyomán indított különböző roncsprémium programok. A roncsprémiumot a tavalyi év végén az európai országok közül elsőként Németország vezette be.

A program olyan sikeres lett, hogy az országban rohamosan fogy az új autók vásárlását segíteni hivatott roncsprémium-keret, és azt már nem töltik fel. Részben ennek tudható be, hogy májusban közel 16 éve a legnagyobb ütemben nőtt a német ipari termelés havi összehasonlításban, erősítve azokat a reményeket, hogy Európa vezető gazdasága megkezdte a kilábalást a válságból.

A termelő ágazatok 3,7 százalékos teljesítménynövekedése messze túlszárnyalta a mindössze 0,5 százalékos elemzői várakozásokat. Szlovákiában rekordmértékben - éves szinten 28 százalékkal - emelkedett az eladott személygépkocsik száma júniusban. Júniusban 11 509 gépkocsit adtak el, az első félévben pedig összesen 48 187 személygépkocsi kelt el Szlovákiában.

Ausztriában is a vártnál jóval nagyobb érdeklődés övezi az új autók vásárlását támogató roncsprémiumot: kedden estig 29 947 osztrák jelentkezett az egyszeri 1500 eurós támogatásért. Szerdán valószínűleg ki is merül a 45 millió eurós keret.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.