Alacsony a gyes összege Magyarországon

Csak viszonylag bőkezű a magyar családtámogatási rendszer

Csak viszonylag számít bőkezűnek a magyarországi családtámogatási rendszer nemzetközi összehasonlításban - írja szerdai számában a Világgazdaság, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adataira hivatkozva.

2009.06.17 06:36Világgazdaság

Az OECD adatai szerint a szervezet 30 tagállama közül Magyarországon kívül csak Ausztrália, Ausztria, Írország és Luxemburg költ a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékánál többet ilyen kifizetésekre. Azzal Magyarország nem áll egyedül, hogy a gyermekgondozási segélyhez hasonló juttatást a gyermek három éves koráig adja, viszont a magyar gyes összege más országokkal összevetve inkább alacsony, mint magas.

A Világgazdaság összeállításából kiderül, hogy a magyarországi gyes (havi 121 euró) lényegesen alacsonyabb például a csehországinál (319 euró), ahol ugyancsak a gyerek 3 éves koráig jár ez a támogatás. Lengyelországban a magyarral nagyjából megegyező összegű (119 euró) segély kétéves korig jár, és ez csak ikrek esetében, illetve akkor tolódik ki három évre, ha a gyereket egyedülálló szülő neveli. Németországban a szülő választhat: vagy egy évig havi 450 eurót, vagy két évig 300 eurót kap gyermeke után.

Ezen felül a gyerek egyéves koráig a támogatást igénylő szülő a saját fizetésének legalább a 67 százalékára is jogosult az államtól, ami legalább havi 300, legfeljebb pedig 2700 eurót jelent. Magyarország az OECD összesítése szerint azon kevés országok közé tartozik, ahol a családtámogatás mértéke nem vagy alig változik a család jövedelmi helyzetétől függően.

Az a magyar gyakorlat sem általános, amely a szülők pénzbeli támogatásával a gyerek otthoni gondozását részesíti előnyben, ami a nemzetközi szervezet szerint ugyan olcsóbb megoldás a bölcsődei hálózat fenntartásánál, ám a nők munkaerőpiaci helyzetének romlásával és így a gyerekvállalási hajlandóság csökkenésével jár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.