2010 végén várható a munkanélküliség csökkenése

Gazdasági trendforduló jöhet Nyugat- és Kelet-Európában

A GDP növekedése várható Nyugat- és Kelet-Európában egyaránt, miközben a hitelvolumenek stabilak maradnak, a munkanélküliség csökkenése viszont legkorábban 2010. végén várható - állítják az Erste Csoport elemzői.

2009.06.12 07:19MTI

Az Erste gazdaságkutatói az MTI-hez eljuttatott elemzés szerint felfutást várnak a kelet-közép-európai kötvénypiacokon, a befektetői kategóriájú kibocsátók (telekom és közmű cégek) papírjainak előretörését valószínűsítik az államkötvényekkel szemben. "Az egyes mutatók változása világosan utal arra, hogy javulás várható az elkövetkező hat hónap során. Ez azonban inkább csak alacsony szinten történő stabilizálódást, semmint fenntartható kilábalást jelent " - jelentette ki Gudrun Egger, az Erste Group makrogazdasági elemzője.

Az elemzés szerint az elmúlt évek során az amerikai gazdaság szabta meg, mi történjen a nagyvilágban, ugyanakkor a "világ többi része" szépen profitált az Egyesült Államok részéről jelentkező, a folyó fizetési mérleg nagymértékű hiányára alapozott, s jórészt hitelből finanszírozott keresletből. Az exportfüggőségük miatt a gazdasági visszaesés kiváltképp a nagy külkereskedelmi aktívumot mutató gazdaságokat érintette hátrányosan.

Elképzelhető, hogy a zsugorodó exportvolumentől sújtott termelő gazdaságok egyelőre nem tudják a korábbi növekedési ütemeket hozni, mert úgy tűnik, hogy a hitelből fedezett fogyasztásnak egy időre befellegzett - áll az összegzésben.

A Lehman Brothers 2008 szeptemberében bekövetkezett csődje óta a pénzügyi rendszer nagymértékben stabilizálódott az egyes jegybankok és kormányok összefogásának köszönhetően. Ennek ellenére a hitelállományok növekedési üteme csökken a bankok számára megváltozott keretek (feltőkésítés, finanszírozási feltételek), valamint a hitelfelvevők romló hitelképessége és a hitelek iránti kereslet gyors visszaesése miatt - állítják a szakértők.

"A munkaerőpiac többnyire némi késéssel reagál a gazdasági fejleményekre. A GDP növekedési ütemére és a munkanélküliségre vonatkozó becslésünk szerint a munkanélküliség tovább nő, és nem is igazán számítunk arra, hogy 2010 vége előtt jelentősen csökkenne" - szögezte le Gudrun Egger.

" A fogyasztásra való hajlandóság alacsony szinten marad a defláció miatti magasabb reáljövedelmek ellenére" - tette hozzá. Akad pár kockázati tényező (a lassan magára találó befektetési kedv, a fokozott pénzkiáramlás, az olajár-trend), amelyek felerősödhetnek és az infláció növekedéséhez vezethetnek középtávon - állítják az Erste szakértői.

"A piacokat ért rendkívüli hatások nyomán a kamatgörbe az elmúlt hónapok során sokkal meredekebbre váltott, a kétéves és a tízéves lejáratok közti kamatkülönbözet rekordszintet ért el Németországban és az Egyesült Államokban. Úgy véljük, hogy az államkötvényekkel kapcsolatban a negatív tényezők túlsúlyban maradnak. Ezzel szemben relatív és abszolút értelemben is stabil áremelkedést várunk a kelet-közép-európai régió főbb kötvénypiacain" - mondta Rainer Singer, az Erste Group makroelemzője.

Az agresszív fiskális lépéseknek köszönhetően az idei év eleje óta szemmel láthatóan magához tért a vállalati eurókötvények piaca, továbbra is nagyfokú kockázatot jelent a vártnál gyengébb gazdasági növekedés és a bizonytalanság, elképzelhető, hogy a hitelpiacokon korrekció következik be a hozamkülönbözetek terén - olvasható az Erste anyagában.

A kockázati osztályok szerint az Erste szakemberei leginkább a stabil befektetői besorolással rendelkező kibocsátókat részesítik előnyben, ezek ugyanis vonzóbb befektetési területnek tűnnek, mint az állampapírok. A szektorokat illetően pedig szerintük biztonságos befektetésnek értékelhetőek a közművek és a telekom-társaságok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.