Öt forinttal olcsóbb az euró

Nagyot erősödött a forint!

A tegnap esti 287 forintos árfolyamhoz képest reggel már csak 282 forintot adtak egy euróért. Az előző napok trendjével ellentétben pénteken folyamatosan erősödött a forint délelőtt a bankközi devizapiacon, követve a lengyel zloty árfolyam-alakulását.

2009.05.29 10:46MTI

Az euró árfolyama délelőtt fél tízkor 282,24 forint volt az, míg csütörtök délután 285,10-ig, késő este 287 forintig tartott a gyengülés. A befektetői hangulat - a Wall Street fordulatát is kiváltó - kedvezőbbé válásának is köszönhetően ez utóbbi szintet már nem törte át a forint, és az árfolyam-alakulás irányzata az ellentétes irányba fordult. 

A kereskedők szerint kedvező jelzés, hogy a fordulat most alacsonyabb szinten következett be, mint a megelőző, két héttel korábbi irányváltáskor - akkor 289 forint felett is voltak üzletek. Megítélésük szerint a csütörtöki gyengülés és a pénteki erősödés is elsősorban a zlotyt követve következett be. 

A lengyel deviza egy német nagybank erőteljes piaci akciója miatt gyengült 4,43-ról 4,55-ig az euróval szemen, hogy immár 4,48-on kereskedjenek vele. Kedvez a régiós feltörekvő devizáknak az euró/dollár árfolyam jelenlegi alakulása is: a csütörtök kora reggeli 1,38-ról péntekre 1,40 fölé kapaszkodott a jegyzés. A dollár értelemszerűen gyengült a forinttal szemben is: az amerikai deviza árfolyama - amely a hónap elején még 252 forint felett is alakult, de egy hete 199 forint alatt is járt - csütörtök éjszaka még 204 forint volt, pénteken délelőtt 201,40 forint. A svájci frankot 186,38 forinton jegyezték a csütörtöki 188,49 forint után, 100 japán jen jegyzése pedig 208,90 forint volt a csütörtök délutáni 212,77 forinttal szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.