Negyed ötkor 281,30 forinton jegyezték

Gyengült a forint a bankközi devizapiacon

Gyengült a forint kedden a bankközi devizapiacon, összhangban a térségbeli devizák árfolyamának alakulásával.

2009.05.26 17:13MTI

Az eurót délután negyed ötkor 281,30 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szemben a hétfő délutáni 279,85 forinttal. Délelőtt negyed tízkor még 281,15 forint volt az árfolyam, majd a forint folyamatos gyengülésével 283 fölé is emelkedett. 

A nap folyamán a forint a térségbeli devizákkal együtt, a nemzetközi piaci hangulat alakulásával szinkronban mozgott. Az észak-koreai kardcsörtetés defenzív, főként dollárban denominált befektetési eszközökre terelte a nemzetközi piacok figyelmét. A befektetői hangulatban és a kockázatvállalási hajlandóság mértékében beállt fordulatot elősegítették egyes tőzsdei árfolyam-alakulási függvény elemzések is, amelyek arra engednek következtetni, hogy rövid távon jelentős mértékben mérséklődhet az árfolyamindexek emelkedésének az elmúlt hónapokban tanúsított üteme. 

A befektetői hangulatban bekövetkezett fordulatra a térségbeli devizák egységesen, egymással összhangban, a nap folyamán árfolyamveszteséggel reagáltak. Mozgásuk továbbra is szoros korrelációt mutat az euró/dollár árfolyam alakulásával, ami viszont a nemzetközi piacok kockázatvállalási hajlandóságát tükrözi vissza. A szoros együttmozgást jól példázza az amerikai makrogazdasági- és kincstárjegy értékesítési adatok délutáni nyilvánosságra hozatala után bekövetkezett fordulat, amikor az euró/dollár 1,3900 környékéről a 1,3980-ra szökött vissza, az euró/forint pedig 283 körüli szintről 281,50-re esett. Elemzők szerint a forint árfolyam-kilátásait "rontja" az a feltételezés, hogy az MNB a közeljövőben kamatcsökkentő döntést hozhat. 

A recesszió mélysége indokolttá tenné a kamatcsökkentések újrakezdését, a kormány reformlépései pedig meg is nyitják az utat a fokozatos pénzpolitikai enyhítés előtt. Egy júniusi negyed százalékos kamatcsökkentést a forint árfolyama "el tudna viselni". A dollárt délután negyed ötkor 201,12 forinton jegyezték a hétfői 199,88 forint után. Nap közben 204 forintnál is járt az árfolyam. A svájci frank jegyzése délután 185,67 forint volt az előző délutáni 184,44 forint után, 100 japán jen jegyzése pedig 212,23 forint 210,54 forint után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.