Az aranykorona-érték ezerszeresét is fizethetik

Súlyos büntetés járhat annak, aki nem jelentette be termőföldhasználatát

Földjeik aranykoronában kifejezett értékének akár ezerszeresére is büntethetik azokat a földhasználókat, akik március 15-ig nem jelentették be a termőföldhasználat megkezdését a földhivatalnál - közölte a Magyar Agrárkamara az MTI-vel.

2009.04.26 10:50MTI

A szervezet ezért arra kéri a bejelentési kötelezettségüket - a törvényben előírt határidőre - elmulasztó földhasználókat, hogy annak ellenére is keressék fel az illetékes földhivatalokat, hogy az elmulasztott bejelentés pótlására jogkövetkezmények nélkül 2009. március 15-ig volt lehetőség.

Gebele Ferenc,
a kamara főtitkára az MTI-nek elmondta: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztériumtól kérték a büntetéstől való eltekintést, mivel szerintük talán méltányosságot érdemelnének azok akik a határidő lejárta után önként fordulnak a földhivatalhoz.

A kamara hangsúlyozza: a termőföldről szóló törvény értelmében 2000. január 1-től az egy hektárnál nagyobb területű szántó, rét, kert, gyümölcsös és legelő művelési ágba tartozó terület használatát a föld használója, a használat megkezdésétől számított 30 napon belül köteles bejelenteni az illetékes körzeti földhivatalhoz.

A törvény szerint a bejelentést elmulasztó földhasználót a hatóság bírsággal sújtja, amelynek mértéke a mulasztással érintett terület ingatlan-nyilvántartás szerinti aranykorona-értéknek ezerszerese, de minimum 5 ezer forint lehet - olvasható a kamara tájékoztatásában.

Megjegyzik: a körzeti földhivatalok már megkezdték az elmulasztott bejelentések, valamint a határidőn túli bejelentések ellenőrzését. A bírság adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.