"Kényelmesebb volna elvitetni a balhét"

Lendvai: az MSZP a szociális biztonság érdekében vállalja a válságkezelést

Az MSZP a szociális biztonság megőrzésének baloldali elve alapján vállalja a válságkezelést - jelentette ki a párt elnöke szerdán Egerben, sajtótájékoztatón.

2009.04.22 18:45MTI

Ugyan kényelmesebb volna "elvitetni a balhét" egy időközi választások nyomán létrejövő új kormánnyal, ám az átmenettel elvesző hónapok "halálra sebezhetnék" a gazdaságot - közölte Lendvai Ildikó.

A kormány egyszerre szakértői és szocialista. Ugyan nem lebeg a pártok felett, de nem a pártnépszerűségi szempontok mentén fogja tenni, amit kell
- tette hozzá a politikus.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta, hogy a szocialista párt és a kormányzat legfőbb célja a munkahelyek védelme. Ezért került a kormány programjába az Út a munkához projekt folytatása és kiszélesítése, a legtöbb munkahelyet fenntartó kis- és középvállalkozások segítése, és a speciális támogatások bevezetése a munkahelyek megőrzése érdekében.

Ugyanakkor, a szociális válság megelőzése érdekében, a nyugdíjak indexálásának olyan módját választják, amely megőrzi a "havi nyugdíj" vásárlóerejét.

Emellett nem adják fel a nyugdíjkorrekciós programot sem, csak elcsúsztatják
- fűzte hozzá. Hozzátette, hogy ugyancsak a szociális szempontok miatt kerül az adórendszerbe a középső, a tejre, a kenyérre és a távhőszolgáltatásra vonatkozó áfakulcs. A 2010-ben életbe lépő változtatások havi 11-12 ezer forint tehercsökkenést jelentenek az átlagjövedelem körül keresők számára - hangsúlyozta Lendvai Ildikó. Közölte: a teherviselés arányosságának elve mentén kívánják bevezetni az ingatlanadót. Ez azt jelenti, hogy az adó mértéke egy átlagos ingatlan esetében nem fogja meghaladni a ma is létező kommunális adó mértékét.

Ugyanezt az elvet szolgálja az állami vállalatok vezetőinek és tisztségviselőinek fizetéscsökkentése, illetve az egyéb juttatások eltörlése, valamint a nagy értékű autók és terepjárók tulajdonosainak komolyabb mértékű adóztatása.

Azoknak a vállalatoknak az esetében, amelyeknél a munkavállalóknak le kell mondaniuk a fizetésük egy részéről, az állami támogatás odaítélésének feltétele lesz, hogy a cég vezetőinek jövedelme is ugyanilyen mértékben csökkenjen - mondta a szocialista párt elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.